19. september 1999 kell 22:00

Mõrad Soome kvaliteedis

Asi sai alguse suurest ehituskontsernist YIT, kes lubas ehitada Helsingi rikkale rahvale eksklusiivsed elumajad, kus kõik pidi olema superklass ning kus ruutmeetri hinnaks kujunes 64 800 Eesti krooni. See oli kallis isegi Helsingi-suguse linna jaoks, kuid sellele vaatamata oli huvi suur ja ostulepingud olid peagi sõlmitud.

Majad said valmis ja omanikud võisid sisse kolida. Ja siis hakkas karussell pöörlema, kui selgus, et rõdud lasevad läbi, et kapiuksi ei saa korralikult avada, sest kapid on seinale liiga lähedal, et heliisolatsioon on vilets, et põrand läheb kummi jne. Värsked korteriomanikud sattusid tõelisse raevu, sest kogu teostus jäi kaugele maha sellest, mida YIT oma reklaamis oli lubanud.

Olukorda ei aidanud sugugi parandada asjaolu, et YIT esines nii, nagu ei kannaks tema üldse mingit vastutust. Vastutav töödejuhataja kaitses end väitega, et korralikke ehitustöölisi olevat väga raske leida ja et ta ei saa üldse aru, mis neid korteriomanikke vaevab.

Alles siis, kui lugu Helsingin Sanomatesse jõudis, muutis YIT hoiakut, saates ehitustöölised korteritesse parandama, mis parandada annab. Ja hakkas kahetsema juhtunut, kuid mitte ehitusvigu, nagu võiks arvata, vaid et lugu ajakirjandusse jõudis.

Nüüd on selgunud, et YIT ei ole Soomes ainus käkerdaja. Soome prestiizhikaimat ehitist -- Kiasma moodsa kunsti muuseumi Helsingi südalinnas -- tuleb juba aasta pärast avamist remontida, sest muu hulgas laseb katus läbi. Ehitajaks on ehitusfirma Seicon.

Paar nädalat pärast YITi skandaali puhkes uus kvaliteediskandaal. Seekord on sündmuste keskmes Soome üks tuntumaid kaubamärke Marimekko.

Marimekko kuulus nende väljavalitud Soome firmade hulka, kellelt telliti kingitusi, mis olid mõeldud Soome ELi eesistujaperioodil Soomet külastavatele poliitikutele ja ametnikele kinkimiseks. Need tooted pidid esindama Soome tippkvaliteeti.

Marimekko pidi ELi kohtumistele valmistama 6450 kotti, mis olid mõeldud osalistele dokumentide kandmiseks. Pealtnäha olid need ilusad mustad soome kvaliteetkotid, ainult väikese veaga: läksid kohe katki, sest lukumehhanism oli valesti kokku pandud.

700 kotti jõuti välja jagada enne, kui Marimekko asjast aru sai. Must plekk Marimekkole, must plekk Soomele, iseäranis hetkel, kui Soome on rahvusvahelise tähelepanu keskmes. Erinevalt YITist võttis Marimekko kohe vea omaks ja vahetas vigased kotid välja.

Autor: Mosse Wallén

Hetkel kuum