• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tulumaksueelnõu muutus soodsamaks

  «Kindlalt kadus eelnõust omanikutulu käsitlemine erisoodustusena ehk sotsiaalmaksu alla kuuluvana,» ütles rahandusminister Siim Kallase nõunik Terko Jakobson.
  Jakobsoni sõnul pehmendati eelnõus tekkepõhise raamatupidamisega füüsilisest isikust ettevõtjate maksustamist, kelle jaoks lubatav põhivara amortisatsiooni määr tõusis neljakümnelt sajale protsendile aastas. See tähendab nende jaoks võimalust arvata maksustatavast tulust maha rohkem ettevõtlusega seotud kulusid.
  Füüsiliste isikute ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna ütles, et seni eelnõusse sisse kirjutatud osa ettevõtjate diskrimineerimise lõpetamine on loogiline. «Seni jäid tekkepõhise raamatupidamisega füüsilisest isikust ettevõtjad, kes reeglina on ka tööandjad ehk töökohtade loojad, kõige sandimasse seisu,» märkis ta.
  Eelnõu muutes välditakse ka olukorda, kus varem juba maksustatud kasumit järgmisel aastal dividendidena jagades tuleks teistkordselt tulumaksu maksta, ütles Terko Jakobson. Ta tunnistas, et valitsus on andnud riigikogule toore eelnõu, mille sisuga praegu väga tõsiselt tegeldakse.
  «Nädala jooksul valmistame ette järgmise versiooni, kus on sees ministeeriumi toetuse saanud parandusettepanekud. Kolmapäeval teeb Siim Kallas riigikogus ettekande tulumaksuseaduse teemal,» rääkis Jakobson.
  Jakobsoni sõnul jääb eelnõusse punkt välisinvestorite Eesti tütarfirmadest saadavate dividendide tulumaksuga maksustamisest loobumise kohta, kui osalus Eesti ettevõttes ületab 25 protsenti. Praegune maksumäär välisinvestorite dividendituludele on sõltuvalt osalusest 5--15 protsenti, kui investori kodumaaga on topeltmaksustamise vältimise leping. Suurematest majanduspartneritest pole Eestil maksulepingut vaid USA ja Venemaaga.
  Ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoja tegevdirektori Mart Relve sõnul on tulumaksuseaduse puhul tegu veel täiesti toore eelnõuga, mille kohta koda on esitanud parandusettepanekuid. «Ei sooviks kommenteerida, kuni pole kõige viimase variandiga tuttav,» ütles Relve.
  Nii riigiametnik Jakobson kui ka audiitorfirma AS KPMG Estonia juhatuse esimees Andres Root on märkinud, et põhimõtetelt uudne tulumaksuseadus võib lihtsustada maksuameti tööd ja parandada üksikisiku tulumaksu laekumist. Jakobsoni hinnangul võib seadusemuudatus kahjulik olla vaid neile ettevõtjaile, kes seni kasutavad seaduseauke maksude tasumisest kõrvalehoidmiseks.
  Samal teemal tänases lehes:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.