Silva Männik • 23. september 1999 kell 22:00

Maksekultuur on halvenenud

Krediidikorraldus- ja inkassofirma Intrum Justitia tehtud küsitluse alusel on firmad võrreldes kahe aasta taguse ajaga hakanud üha rohkem maksetega venitama, tasudes arved keskmiselt kaks nädalat pärast maksetähtaega.

Keskmine maksetähtaeg firmade väljastatavate arvete puhul on 17 päeva ning keskmine raha laekumise aeg alates arve väljastamise päevast 31 päeva. Kaks aastat tagasi olid need numbrid vastavalt 16 ja 25 päeva.

Intrum Justitia peadirektori Raivo Paiste sõnul on maksekultuuri oluline halvenemine tingitud majanduslikust langusest, kus üha rohkem ettevõtteid üksteisele võlgu jääma hakkasid. «Kui raha pole, ei saa maksta ning see teeb pingelisemaks ka ettevõtete maksekäitumise,» lausus ta. «Võrreldes kahe aasta taguse ajaga on näha, et selle probleemiga tegeletakse rohkem, sest ka laenuandjate olukord on pingeline.»

Paiste rääkis, et muutunud on ettevõtete meetodid võlgade sissenõudmisel. Kaks aastat tagasi kasutati sissenõudefirmasid kõige viimase abinõuna ning peamine rõhk oli enda meeldetuletustel. Nüüd aga kasutavad ettevõtted palju rohkem kolmandate isikute abi. «On mõistetud, et sissenõude- ja faktooringufirmade kasutamine on normaalne, euroopalik ärikäitumine,» märkis ta. Küsitluses selgus, et võlgade sissenõudmisel on kolmandik firmadest kasutanud kohtu abi.

Teksa- ja nahkrõivaste ning mänguasjade hulgimüügifirma Glasmir OÜ pearaamatupidaja Signe Pius kinnitas, et ettevõtted on viimastel aastatel oluliselt kauem maksetega venitama hakanud. Piusi sõnul on suurenenud nende ettevõtete hulk, kes erinevalt varasemast korralikust käitumisest nüüd maksetähtaegadest üle astuvad.

«Viimasel ajal peab firmadele pidevalt meelde tuletama, et aeg oleks raha ära maksta,» kurtis Pius.

Maksete keskmiselt kahenädalane viibimine Eestis on võrreldav Euroopa keskmise näitajaga. Rootsis ja Taanis viivitatakse maksetega keskmiselt 7, Norras 6 ja Soomes 10 päeva. Kõige aeglasemalt tasuvad Euroopas makse portugallased -- 41 päeva.

Keskmine raha laekumise aeg on Euroopas 53 päeva. Põhjamaades on raha laekumise aeg sarnane Eesti 31päevase tähtajaga.

Hetkel kuum