• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankade laenude kvaliteet halvenenud

  Eesti Panga eile avaldatud andmetest selgub, et tähtajaks tasumata laenude maht pankades on augustis juulikuuga võrreldes suurenenud 380 miljoni krooni võrra 2,5 miljardi kroonini, moodustades 10,7 % kogu 23,6 miljardi kroonisest laenuportfellist.
  Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kella sõnul ei ole pankade laenuportfellis midagi erilist juhtunud ja keskpank ei hinda olukorda kriitiliseks.
  «Arvestades olukorda Eesti majanduses, on need täiesti arusaadavad muutused,» lausus Kell.
  Hansapanga ökonomist Mart Tõevere ütles, et Hansapanga tähtajaks tasumata laenude osa laenuportfellis oli augusti lõpus 6,3%. Hansapank hõlmab laenuturust ligi poole, mistõttu teistes pankade halbade laenude osa peab olema ligi 15%.
  Kaja Kell lausus, et ei ole volitatud andma informatsiooni pankade kohta eraldi, kuid lisas, et olukord, kus pangad julgevad ausalt avalikustada oma halbade laenude hulka, on igati tervitatav.
  Optiva Panga reklaami- ja avalike suhete spetsialist Lea Endrikson lausus, et Eesti Panga ühe päeva näitajatel põhinev statistika ei peegelda halbade laenude osakaalu suurenemist, vaid tagasimaksetega hilinemist. Optiva Panga tähtajaks tasumata laenude osakaal on laenuportfellis ligilähedane keskpanga kajastatud pankade keskmisega, lisas Endrikson. Optiva Pank on provisjoneerinud ligi kümnendiku väljastatud laenudest.
  Ühispanga laenudirektor Andrus Kimber ei leidnud eile aega panga laenuportfelli kvaliteedi kommenteerimiseks.
  Pärast pankade augusti majandustulemuste avaldamist pidasid analüütikud tõenäoliseks, et Ühispanga majandusseis halveneb ning provisjone tuleb suurendada. Panga asepresident Ülo Suurkask kinnitas siis, et pangal pole kavas laenuprovisjone suurendada, sest provisjoneeritud on 3% laenuportfellist.
  Hansapanga laenukliendid on eelmise sügise idaturu sündmuste mõjudele suhteliselt hästi vastu pidanud ja panga laenuportfell ei ole halvenenud, lausus Hansapanga krediididirektor Aivar Rehe.
  Rehe sõnul on laenuprovisjonide tegemine stabiilne protsess ja märkimisväärseid muutusi Hansapanga provisjonide osas ei tule. Hansapangas on provisjoneeritud ligi 3% laenuportfellist.
  Rehe sõnul on laenuturul märgata paranemise märke. «Olukord on paranenud, suvepuhkused lõppenud ja äri hakkab taas elavnema,» lausus Rehe.
  Eesti Panga andmetel on kriitiliste ehk tähtaja 1-2 kuud ületanud laenude maht kuuga vähenenud 94,5 miljoni krooni võrra ja moodustas augusti lõpus 54 miljonit krooni.
  Tagatisteta väljastatud laenude kogumaht oli augusti lõpus 3,4 miljardit krooni ehk ligi 15% kogu laenuportfellist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.