ÄP fototoimetus • 27. september 1999 kell 22:00

Euroopa keskpangad piiravad kullamüüki

Sellise algatusega esinesid G-10 gruppi kuuluva kümne riigi keskpanga juhid ja selle otsuse tegi teatavaks Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) aastakoosolekul Washingtonis. Ta ütles, et Euroopa Keskpank ning Austria, Belgia, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa, Itaalia, Luksemburgi, Hollandi, Portugali, Hispaania, Rootsi, ?veitsi, Suurbritannia keskpank piiravad oma aastase müügi rangelt 400 tonniga, mis viie aasta jooksul teeb kokku 2000 tonni.

Sestpeale, kui Inglise keskpank tegi käesoleva aasta algul otsuse müüa oma 715tonnisest kullavarust maha 415 tonni, on kullahind kõvasti langenud ja kõikunud. Seni on pangal müüdud 50 tonni kulda. Kartused, et ka teised keskpangad järgivad seda eeskuju, hoiavad kullahinda jätkuvalt madalal.

«Kuld jääb tähtsaks elemendiks maailma valuutareservis,» kuulutasid keskpankurid oma ühisavalduses.

Praeguse moratooriumi kehtestanud pankade käes on umbes 70% maailma ametlikest kullavarudest. Koos USAga, kes on avalikult teatanud, et tal pole kulla müümise kavatsust, ja IMFiga, kes hiljuti tühistas oma kulla müümise plaani, kui USA Kongress oli selle vastu olnud, ulatub müümisele mittekuuluv ametlik kullavaru 90 protsendini.

Wim Duisenbergi sõnul püütakse kullamüügi keelamisega tuua kullaturule tagasi seal nii vajalikku stabiilsust. Tema väitel ei ole keskpankade juhid «jäänud ükskõikseks» Ülemaailmse Kullanõukogu ja kulda eksportivate riikide jõulise lobitöö suhtes.

Eile hommikul kerkis kullahind pärast keskpangajuhtide avaldust järsult nii Aasias kui ka Euroopas.

Autor: ÄP

Hetkel kuum