Tõnis Oja • 27. september 1999 kell 22:00

Jaapan sai G7-lt tugeva toetuse

Üllatavalt tugev avaldus seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandusministritelt ja keskpankade juhtidelt, kus «jagatakse Jaapani muret jeeni tugevnemise võimalike tagajärgede pärast», revideeris taas valuutaturgude osaliste arvamust keskpankade interventsiooni võimalikkuse kohta. Samas lubas Jaapan omalt poolt suurendada rahvusvaluuta likviidsust, s.t suurendada raha pakkumist.

Tööstusriikide ebatavaliselt suur tähelepanu ühele valuutale nõrgestas jeeni kurssi reedeõhtuselt 103,95 USD/JPY-lt 106ni. Momentaalne kursilangus oli esialgu siiski emotsionaalne, sest keskpangad valuutaturgudesse ei sekku arvatavasti enne, kui dollari kurss nõrgeneb 100 jeenini. Enne maagilise 100 jeeni tasemele langemist on aga oodata tugevaid suulisi toetusavaldusi nii Jaapanilt kui USAlt, Saksamaalt ja võib-olla veel mõnelt suurriigilt. Palju sõltub sellestki, missugune tuleb oktoobri algul avaldatav Jaapani keskpanga nn Tankani raport (kvartaalne ülevaade saareriigi majanduse kohta). Analüütikute prognooside kohaselt tuleb raport jeeni jaoks positiivne.

Aktsiahindade üle 500punktine kukkumine võttis ajutiselt päevakorrast USA Föderaalreservi tõstetavad intressid, st dollar ei saa toetust ka sellekohastelt spekulatsioonidelt.

Hetkel kuum