• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Millest juhindute, kui sooritate tehinguid väärtpaberibörsil?

  Ma jälgin küll, mida kirjutavad ajalehtede vastava ala spetsialistid või firmade analüütikud, aga ma ei võta seda kunagi puhta kullana. Minu viimaste aastate praktika on näidanud, et vahel võimendatakse -- meelega või kogemata, ma ei tea -- aktsiate hindade liikumisi nii üles- kui allapoole. Kui on vaja kedagi hirmutada, siis tuleb negatiivne arvamus, kui tarvis hinda kergitada, siis positiivne. Otsuse tegemisel lähtun isiklikust analüüsist, mis põhineb aktsiahindade ja välisinvestorite käitumise jälgimisel, samuti riigi makromajanduslikul analüüsil -- väga palju peab olema infot.
  Mina börsil enam ei mängi, müüsin kogu portfelli maha, sest nägin ette, et aasta lõpus tuleb langus.
  Ennustasin juba 1997. aastal, et Tallinna börs likvideerub. Kas selline asi nagu Tallinna börs eksisteerib praegu? Minu arvates on see küll üsna surnud ettevõte, ja pole mõtet rääkida asjast, mida pole praktiliselt olemas, veel vähem investeerimisest. Ajalehtedes räägitakse üsna palju insaiderlusest seoses Tallinna börsiga ja selline asi ei tekita usaldust. Mida siis teha taolise ettevõtmisega? Jutud käivad kolme Balti börsi ühendamisest, aga kolme surnu ühendamisest ei saa elavat.
  Olen raha börsile pannud ja nendesse firmadesse, millest ma arvan, et nad arenevad edasi ja toodavad kasumit. Ma ei ole raha ringi tõstnud, vaid eesmärk on pikaajaline investeering. Maaklereid ei ole ma kunagi kasutanud.
  Meie firma on lõpetanud börsitehingud ja ka mina isiklikult ei tegele sellega. Varem küll ja kogemuste põhjal võib öelda, et ei saa usaldada ei maaklereid, ajakirjandust ega ka ennast lõpuni. Suure börsitõusu ajal olid kommentaarid positiivsed, languse ajal negatiivsed, vastupidised uudised vist ei läinud ajakirjanduses läbigi. Ajakirjanikud on alati mõjutatud üldisest meeleolust ja kipuvad kõike üle võimendama. Maakleritel jagunevad kliendid suurteks, keskmisteks ja väikesteks, mis mõjutab mõneti ka kliente.
  Meie usaldasime ainult sellist varianti, kus olime ise online'is oma maakleriga, kes ütles, missugused pakkumised tema arvutisse parasjagu jooksid, ja selle põhjal tegime ise otsuse. Viis minutit, mis kulunuks Interneti vahendusel info saamisele, on börsil sageli liiga pikk aeg, et otsust teha. Siis, kui turg ära kukkus, polnud võimalik ellu jääda neil, kes jäid lootma ajakirjanduse peale -- nad jäid lihtsalt hiljaks otsustamisega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.