29. september 1999 kell 22:00

Millest juhindute, kui sooritate tehinguid väärtpaberibörsil?

Ma jälgin küll, mida kirjutavad ajalehtede vastava ala spetsialistid või firmade analüütikud, aga ma ei võta seda kunagi puhta kullana. Minu viimaste aastate praktika on näidanud, et vahel võimendatakse -- meelega või kogemata, ma ei tea -- aktsiate hindade liikumisi nii üles- kui allapoole. Kui on vaja kedagi hirmutada, siis tuleb negatiivne arvamus, kui tarvis hinda kergitada, siis positiivne. Otsuse tegemisel lähtun isiklikust analüüsist, mis põhineb aktsiahindade ja välisinvestorite käitumise jälgimisel, samuti riigi makromajanduslikul analüüsil -- väga palju peab olema infot.

Mina börsil enam ei mängi, müüsin kogu portfelli maha, sest nägin ette, et aasta lõpus tuleb langus.

Ennustasin juba 1997. aastal, et Tallinna börs likvideerub. Kas selline asi nagu Tallinna börs eksisteerib praegu? Minu arvates on see küll üsna surnud ettevõte, ja pole mõtet rääkida asjast, mida pole praktiliselt olemas, veel vähem investeerimisest. Ajalehtedes räägitakse üsna palju insaiderlusest seoses Tallinna börsiga ja selline asi ei tekita usaldust. Mida siis teha taolise ettevõtmisega? Jutud käivad kolme Balti börsi ühendamisest, aga kolme surnu ühendamisest ei saa elavat.

Olen raha börsile pannud ja nendesse firmadesse, millest ma arvan, et nad arenevad edasi ja toodavad kasumit. Ma ei ole raha ringi tõstnud, vaid eesmärk on pikaajaline investeering. Maaklereid ei ole ma kunagi kasutanud.

Meie firma on lõpetanud börsitehingud ja ka mina isiklikult ei tegele sellega. Varem küll ja kogemuste põhjal võib öelda, et ei saa usaldada ei maaklereid, ajakirjandust ega ka ennast lõpuni. Suure börsitõusu ajal olid kommentaarid positiivsed, languse ajal negatiivsed, vastupidised uudised vist ei läinud ajakirjanduses läbigi. Ajakirjanikud on alati mõjutatud üldisest meeleolust ja kipuvad kõike üle võimendama. Maakleritel jagunevad kliendid suurteks, keskmisteks ja väikesteks, mis mõjutab mõneti ka kliente.

Meie usaldasime ainult sellist varianti, kus olime ise online'is oma maakleriga, kes ütles, missugused pakkumised tema arvutisse parasjagu jooksid, ja selle põhjal tegime ise otsuse. Viis minutit, mis kulunuks Interneti vahendusel info saamisele, on börsil sageli liiga pikk aeg, et otsust teha. Siis, kui turg ära kukkus, polnud võimalik ellu jääda neil, kes jäid lootma ajakirjanduse peale -- nad jäid lihtsalt hiljaks otsustamisega.

Hetkel kuum