ÄP fototoimetus • 29. september 1999 kell 22:00

Poola tõstis tollitariife

Euroopa Liit on öelnud, et tariifide tõstmisega on Poola patustanud Varssavi ja Brüsseli suhteid reguleeriva Euroopa Lepingu üldise vaimu vastu ning läkitanud negatiivse signaali oktoobrikuus algavate põllumajandussaaduste turu liberaliseerimise kõneluste eel.

Poola tõstis või imporditolli seniselt 40 protsendilt 111,7 protsendile, sealiha tolli 25 protsendilt 83,3 protsendile ning suhkrutolli 170 eurolt tonnilt 450 eurole samalt koguselt.

Poola põllumajandusministri asetäitja Jerzy Plewa sõnul tõsteti tolle maksimaalsele tasemele vastavalt maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) eelmistel kaubanduskõnelustel ehk Uruguay voorul kokkulepitule.

Paljud riigid tõstsid oma tariifid kohe lubatud tasemele, s.o juba kümnendi alguses. «Kui me oleksime toiminud niisamuti kui teised riigid, poleks praegu siia nii palju emotsioone segatud,» ütles Plewa.

Poola ei välista, et tariife võidakse veelgi tõsta. «Me ei tee seda lihtsalt asja enese pärast. Üks peamisi põhjusi on rakendada samasuguseid meetmeid nagu teised riigid ... nagu eksporditoetused,» ütles Plewa.

Poola leiab, et samm on kooskõlas Poola rahvusvaheliste kohustustega ega tohiks kahjustada liitumisläbirääkimisi Euroopa Liiduga. Samas kordas Plewa, et läbirääkimistel nõuab Poola Euroopa Liidult samasuguseid põllumajandustoetusi kui on praegustel liikmesriikidel, erinevalt Brüsseli plaanist pakkuda Ida-Euroopale tagasihoidlikumat abisüsteemi.

Autor: ÄP

Hetkel kuum