• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aeg on küps uute projektide käivitamiseks

  Ühispanga president Ain Hanschmidt ütles eile Äripäeva majanduskonverentsil «Äriplaan 2000», et Eesti majandus on jõudnud jätkusuutliku kasvu faasi, mis on märguanne, et aeg on küps uute projektide käivitamiseks. Seda mõtet toetab ka Äripäev.
  Aasta 2000 tuleb konverentsil esinenute arvamusel ettevõtlusele mullusest ja tänavusest parem. Vaid ärimees ja poliitik Tiit Vähi müristas konverentsi kõnetoolist hukatust Eesti ettevõtlusele.
  Vähi argumendid ei veena, sest nii Eesti majandust mõjutavad välis- kui siseriiklikud tegurid näitavad paranemise märke.
  Venemaa lähedus mängib meie jaoks kahanevat rolli ja suureneb Euroopa Liidu mõju. Majanduslangus on asendumas kasvuga, mida aitavad elavdada madalamad laenuintressid, ettevõtete ekspordivõime suurenemine, samuti välisinvesteeringute jätkuv vool Eestisse. Suuremad hoiused pankades tõotavad uut tarbimislainet, millele aitab kaasa seegi, et pangad on alustanud tarbimislaenude väljastamist.
  Uute projektide kävitamisele aitavad kaasa avanevad investeerimisvõimalused ja ettevõtete tulumaksust vabastamine. Uus tulumaksuseadus ei ole veel lõplikult valmis ja selle menetlemisel riigikogus võib tekkida raskusi, sest rahanduskomisjonis jagunevad hääled koalitsiooni ja opositsiooni vahel pooleks. Maksureformi positiivsed vastukajad väljastpoolt Eestit on valitsusele toeks tema idee elluviimisel.
  Pärast 1997. aasta börsikrahhi on pangad olnud laenude väljastamisel vägagi ettevaatlikud. Investeerimispankur Rain Lõhmus ennustas, et tuleval aastal hakkavad pangad pakkuma finantseerimisvõimalusi senisest agressiivsemalt. Ka Ain Hanschmidt kinnitas eile, et pangad ootavad uusi säravaid projekte. Järelikult tasub ettevõtjail taas pangaametnike jutule minna.
  Edu alus on hea äriplaan, milleta ei saa läbi ettevõte ega riikki. Konverentsil esinejad pakkusid head nõu, mida ettevõtja peaks uusi plaane tehes arvestama. Väga oluline on tugevdada firma organisatsiooni, seada endale kindlad eesmärgid ja muuta tootmine efektiivseks. Tark on tegelda põhitegevusega -- sellega, mida kõige paremini tuntakse, samuti pakkuda kvaliteetseid tooteid kindlale klientide sihtgrupile.
  Ja peamine: uute lahenduste leidmiseks, mis annab ettevõttele ühtlasi konkuretsieelise, tuleb käia kaasas uuendustega. Infotehnoloogiat ettevõtte teenistusse rakendamata see enam ei õnnestu. Võitjad on need, kes reageerivad majanduse uues tõusufaasis õigeaegselt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.