30. september 1999 kell 22:00

Aeg on küps uute projektide käivitamiseks

Ühispanga president Ain Hanschmidt ütles eile Äripäeva majanduskonverentsil «Äriplaan 2000», et Eesti majandus on jõudnud jätkusuutliku kasvu faasi, mis on märguanne, et aeg on küps uute projektide käivitamiseks. Seda mõtet toetab ka Äripäev.

Aasta 2000 tuleb konverentsil esinenute arvamusel ettevõtlusele mullusest ja tänavusest parem. Vaid ärimees ja poliitik Tiit Vähi müristas konverentsi kõnetoolist hukatust Eesti ettevõtlusele.

Vähi argumendid ei veena, sest nii Eesti majandust mõjutavad välis- kui siseriiklikud tegurid näitavad paranemise märke.

Venemaa lähedus mängib meie jaoks kahanevat rolli ja suureneb Euroopa Liidu mõju. Majanduslangus on asendumas kasvuga, mida aitavad elavdada madalamad laenuintressid, ettevõtete ekspordivõime suurenemine, samuti välisinvesteeringute jätkuv vool Eestisse. Suuremad hoiused pankades tõotavad uut tarbimislainet, millele aitab kaasa seegi, et pangad on alustanud tarbimislaenude väljastamist.

Uute projektide kävitamisele aitavad kaasa avanevad investeerimisvõimalused ja ettevõtete tulumaksust vabastamine. Uus tulumaksuseadus ei ole veel lõplikult valmis ja selle menetlemisel riigikogus võib tekkida raskusi, sest rahanduskomisjonis jagunevad hääled koalitsiooni ja opositsiooni vahel pooleks. Maksureformi positiivsed vastukajad väljastpoolt Eestit on valitsusele toeks tema idee elluviimisel.

Pärast 1997. aasta börsikrahhi on pangad olnud laenude väljastamisel vägagi ettevaatlikud. Investeerimispankur Rain Lõhmus ennustas, et tuleval aastal hakkavad pangad pakkuma finantseerimisvõimalusi senisest agressiivsemalt. Ka Ain Hanschmidt kinnitas eile, et pangad ootavad uusi säravaid projekte. Järelikult tasub ettevõtjail taas pangaametnike jutule minna.

Edu alus on hea äriplaan, milleta ei saa läbi ettevõte ega riikki. Konverentsil esinejad pakkusid head nõu, mida ettevõtja peaks uusi plaane tehes arvestama. Väga oluline on tugevdada firma organisatsiooni, seada endale kindlad eesmärgid ja muuta tootmine efektiivseks. Tark on tegelda põhitegevusega -- sellega, mida kõige paremini tuntakse, samuti pakkuda kvaliteetseid tooteid kindlale klientide sihtgrupile.

Ja peamine: uute lahenduste leidmiseks, mis annab ettevõttele ühtlasi konkuretsieelise, tuleb käia kaasas uuendustega. Infotehnoloogiat ettevõtte teenistusse rakendamata see enam ei õnnestu. Võitjad on need, kes reageerivad majanduse uues tõusufaasis õigeaegselt.

Hetkel kuum