Viktoria Korpan • 30. september 1999 kell 22:00

Microsofti tarkvara ostubuum

Eesti ettevõtted saavad kuni selle aasta lõpuni osta Microsofti tooteid kuni 60 protsenti soodsamalt. Lisaks rakendus-, süsteemi- ja serveritarkvara soodushindadele saavad kõik Windows NT Server 4.0 ja NT Workstation 4.0 ostjad tasuta Windows 2000.

Eesti üks suuremaid tarkvara maaletoojaid ASi IT Arvutitarkvara tegevdirektor Toomas Neemre ei soovinud öelda, mis oli firma septembrikuu käive, kuid märkis, et tarkvara müük vähemalt kahekordistus. «Huvi on ääretult suur,» lausus Neemre, kelle sõnul on kõige rohkem nõudlust kontoripakettide Office 97 ja Office 2000 järele.

Septembris müüs IT Arvutitarkvara ligi 6000 litsentsi.

Eesmärgiga vähendada piraattarkvara tarbimist plaanib IT Tarkvara täna alustada anti-viiruste soodusmüüki, mille käigus saab osta Nortoni tooteid poole odavamalt.

Eesti ühe suurema arvutifirma Baltic Computer Systemsi (BCS) tarkvara tootejuhi Pilkku Aasma hinnangul suureneb Microsofti tarkvaratoodete müük Eestis kaks-kolm korda. «Kui august oli meil väga vaikne, siis septembris ostetakse väga palju Windows 98 tarkvara ja Office 2000,» ütles Aasma. Mõlema toote müügimahud olid alla tuhande litsentsi. Office 2000 hind on kuni 4700 krooni ja Windows 98-l kuni 3100 krooni.

«Usun, et Microsofti kampaania hoogustub veel oktoobri keskel,» sõnas Aasma. «Inimesed on aru saanud, et tuleb kasutada legaalset tarkvara ja autoriõigused maksavad ka midagi.»

Piraattarkvaraga võitleva rahvusvahelise organisatsiooni Business Software Alliance (BSA) andmetel on Eestis illegaalse tarkvara osakaal 80--85 protsenti. Kuigi põhilised illegaalse tarkvara kasutajad on eraisikud, kasutab piraattarkvara 60--70 protsenti Eesti ettevõtetest. Riigiasutuses on piraattarkvara poole vähem.

Praegu toimub BSA kampaania, mis kutsub üles tarkvara legaliseerima ja piraattarkvara kasutamisest BSA-le teatama. «Usun, et Microsofti sooduskampaania ja BSA kampaania tulemusena võib illegaalse tarkvara osakaal aasta lõpuks umbes 10% langeda,» ütles BSA Eesti komitee juhataja Anneli Heinsoo eile. «Kuigi tarkvara legaliseerimine on suur väljaminek, on inimesed hakanud aru saama, et odavam on osta litsents ja tarkvara legaliseerida kui langeda kontrolli ohvriks.»

Piraattarkvara kasutajat ootab kuni poole miljoni suurune rahatrahv ja vabadusekaotus kolme aastani. Illegaalne tarkvara konfiskeeritakse ja hävitatakse, samuti konfiskeeritakse arvutisüsteem, milles piraattarkvara kasutati.

IT-firma Helmes Microsofti tootejuht Priit Kongo rääkis, et viimase kuu jooksul pöördub Helmese poole 5--6 korda rohkem firmasid sooviga leida optimaalne variant ettevõttes tarkvara legaliseerimiseks. Palvele tuua üks näide vastab Kongo: «Nii ei saa öelda. Tuleb ju välja, et enne nad olid sulid, nüüd hakkasid aga ausaks.»

Toomas Neemre hinnangul väheneb Microsofti tarkvara müük oluliselt järgmise aasta alguses. «Kuna Microsoft on oma mõjupiirkondi ümber jaganud ja Balti riigid on nüüd paigutatud Põhjamaadega ühte regiooni, on oodata rangemaid reegleid ja hinnatõusu,» rääkis Neemre.

Tänu ettevõtete investeeringutelt tulumaksu kaotamisele järgmisel aastal kavatsevad paljud ettevõtjad tänavuse kasumi enne aasta lõppu tarkvarasse reinvesteerida.

Hetkel kuum