• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tester võitleb salavedeliku vastu

  Asjatundjate hinnangul on Eestis müüdavast jahutusvedelikust ligi pool salakaup, mille avastamine pole lihtne isegi siis, kui mõõta aeromeetriga ära vedeliku külmumistemperatuur.
  AS Kemirol turundusjuhi Heivo Viinalassi hinnangul Eestis liikvel olevast jahutusvedelikust kuni pool ei vasta nõuetele ja on kokku segatud suvalistes nurgatagustes.
  Oletusele andis tuge läinud neljapäevast kuni esmaspäevani läbi viidud katse, mil tanklates testiti pisteliselt autode jahutusvedelike vastavust nõuetele. Katse tulemus oli masendav -- vaid iga kolmanda auto jahutussüsteem oli korras.
  Seni on enamik inimesi harjunud mõttega, et parim jahutusvedelik on vesi, aga kuna vesi võib talvel mootoriploki lõhki lüüa, siis tuleb panna dosooli. Sellist kraami paraku enam meie poelettidel ei liigu ja sisse kallatakse ükskõik mida, peaasi, et ära ei külmuks.
  Viinalassi sõnul on selline suhtumine totaalselt vale, sest külmumistemperatuurist ehk olulisemgi näitaja on korrosioonikindlus. «Selles suhtes ei sobi vesi üldse jahutussüsteemi. Korrosioon hakkab purema nii mootoriplokki kui veepumpa. Ning kui vesi pumba tihendi vahelt ükskord välja jookseb, siis süüdistatakse autot, mitte iseennast, kes vale vedelikku on kasutanud,» rääkis Viinalass.
  Lisaks selgitas ta, et kui jahutussüsteemi normaalne töö on korrosiooni tõttu häiritud, tõuseb mootori töötemperatuur, mille tulemusel omakorda hakkab kuluma rohkem õli ja kütust.
  Jahutusvedelikku on seetõttu tarvis regulaarselt vahetada, olgu see nii kvaliteetne kui tahes. Enamik autotootjaid näevad ette vahetada vedelik iga aasta või teatud arvu kilomeetrite läbisõitmise järel (40 000--100 000 kilomeetrit).
  Seetõttu tasuks igal autoomanikul kontrollida, kas jahutusvedeliku külmumistemperatuur ja korrosioonikindlus vastavad nõuetele. Selleks on müügile jõudnud testerid, mis maksvad vaid kümne krooni ringis.
  Testeris on väike pabeririba, millel on kahte värvi testainet. Riba tuleb pista üheks sekundiks jahutusvedeliku sisse ja oodata, mis värvi testained muutuvad.
  Pakendil on olemas värvitabel: kui värve omavahel võrrelda, on kohe näha, kui suur on vedeliku külmumistemperatuur ja kui suur korrosioonikindlus.
  Viinalassi sõnul tasub juba poes vaadata, mis kaubaga on tegemist. Kui sellel puudub rahvusvaheliselt tunnustatud standardi number, siis pole liigne lasta anumal kork maha keerata ja tester sinna sisse pista.
  Kümnekroonine kulutus aitab hiljem kokku hoida märksa kopsakama remondisumma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tesla aktsia S&P 500 ESG indeksist väjaviskamine ajas Elon Muski raevu
Elektriautode tootja Tesla eemaldati laialdaselt jälgitud S&P 500 ESG indeksist, tegevjuht Elon Musk vastas karmide säutsudega Twitteris.
Elektriautode tootja Tesla eemaldati laialdaselt jälgitud S&P 500 ESG indeksist, tegevjuht Elon Musk vastas karmide säutsudega Twitteris.
Emöke Sogenbits: aga nii pikka jamade rodu pole ma oma elus veel näinud!
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Majutusidu Bob W ostab Eesti ettevõtte
Täisautomaatsel tehnoloogial põhinev Soome majutusettevõte Bob W omandas Eesti suurima lühiajalisele majutusele keskenduva korterite operaatori Estonishing Stay, kindlustades sellega Eestis valdkonna turuliidri positsiooni, teatasid ettevõtted.
Täisautomaatsel tehnoloogial põhinev Soome majutusettevõte Bob W omandas Eesti suurima lühiajalisele majutusele keskenduva korterite operaatori Estonishing Stay, kindlustades sellega Eestis valdkonna turuliidri positsiooni, teatasid ettevõtted.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.