Kaja Koovit • 30. september 1999 kell 22:00

Tulumaksuvabastus vähendab omanikutulu

«Investeeringutelt tulumaksu kaotamisel oleks võib-olla kasulikum dividendideks makstavat osa vähendada, aga seda tuleb kaaluda,» lausus Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus. Merko Ehitus on maksnud omanikutuluna 20% ettevõtte kasumist ning Annuse sõnul pole plaanis dividendide maksmist täielikult lõpetada.

Dividendide maksmise vähenemisega võivad Annuse sõnul kaotada spekulatiivsed investorid, kes suhtuvad aktsiaturgu põhimõttel ostan-müün-vahetan. Pikaajalisele investorile on kasumi suunamine ettevõtte arengusse igal juhul kasulik, lisas Annus.

Saku Õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel lausus, et ei usu kannapööret investeerimistegevuses. Investeeritakse ikka selleks, et raha ettevõttest tagasi tuleks, mitte lihtsalt investeerimise enda pärast. Remmel lisas, et dividendipoliitika on omanike poliitika, omanike huvi ettevõttesse investeerimisel on tõsta ettevõtte turuväärtust või saada dividende.

Tallinna Kaubamaja juhatuse liige Urmo Vallner on varem öelnud, et dividendide maksmise vähenemine sõltub neile kehtestatavast maksumäärast. Ettevõtte jaoks on kõige suuremad töötajate palgalt makstavad maksud ja firma arendamine toob endaga kaasa töötajaskonna suurenemise.

Suprema analüütiku Veikko Maripuu sõnul peitub investeeringute pidevas suurendamises oht, et pikemas perspektiivis ei suudeta enam projekte kriitiliselt hinnata ja hakatakse tegelema ebaefektiivsete ettevõtmistega.

Annuse sõnul pole selline kartus põhjendatud. Investeerimine pole pelk raha ülekandmine. See on pikem protsess, mille hulka kuulub ka põhjalik analüüs, rääkis Annus.

Remmel möönis, et tulumaksusoodustus võib kallutada positiivse otsuse tegemist nende investeerimisprojektide osas, mille puhul tekitab kõhklusi näiteks liiga pikk tasuvusaeg, mida tulumaksuvabastus lühendaks. «Seda ohtu ma küll ei näe, et unustatakse ettevõtte areng ja dividendid ning hakatakse lihtsalt investeerima. See oleks enesetapp,» lisas Remmel.

Hetkel kuum