Tõnis Oja • 5. oktoober 1999 kell 22:00

Käimas on rahapoliitika nädal

Dollari kurss tõusis eile jeeni suhtes teist päeva järjest, euro suhtes tugevnes Ühendriikide valuuta pärast viiepäevast langust. Dollari tugevnemine oli tingitud turuosaliste uskumusest, et USA Föderaalreserv ei tõsta seekord lühiajaliste laenude intressi. Kui olla täpsem, siis peetakse intressimäära tõstmise tõenäosust 30protsendiseks. Ühendriikide majanduskasv on aeglustumas, inflatsioon endiselt kontrolli all. Dow Jonesi tööstuskeskmine hüppas nädala esimesel päeval 1,25 protsenti. Samas polnud nõudlus Ühendriikide valuuta järele ka ülemäära suur. Paljud investorid müüsid võlakirju, mis suunati ümber aktsiaturule. Seepärast jäi ka dollari ralli aktsiaturu omale tublisti alla.

Saksamaal kasvas tööpuudus septembris üllatuslikult 0,1 protsendi võrra 10,6 protsendini. Analüütikud olid prognoosinud tööpuuduse alanemist. See näitaja vähendab veidi võimalust, et Euroopa keskpank tõstab keskset intressimäära homme toimuval nõukogu istungil.

Juhul kui Fed intressi ei tõsta, võib euro kurss täna kerkida 1,08 dollarini. Ühisraha tugevnemine ei jää aga kestma, kui Euroopa keskpank repomäära ei tõsta.

Lisaks USA ja Euroopa keskpankadele on nõukogu koosolekud Suurbritannia, ?veitsi ja Rootsi keskpankadel.

Hetkel kuum