• Jaga lugu:

  Euroopa keskpanga otsus mõjutab ka meid

  Täna kogunevad kuus Euroopa keskpanga nõukogu liiget, otsustamaks Euroopa rahaliidu monetaarpoliitika üle järgnevate kuude jooksul. Nii keskpanga president kui ka asepresident on andnud vihjeid, et keskpanga keskset intressi -- repomäära -- võidakse tõsta. Mitu analüütikut (Bank of America, Morgan Stanley Dean Witter jt) ei usu, et intressimäärasid hakatakse tõstma nüüd, arvatakse, et see lükkub uude aastasse. Samas on pankadevahelised kuuekuulise tähtajaga laenuintressid keskpanga repomäära tõstmise ootuses (Euribor, euro kuue kuu libor) kerkinud viimaste nädalate jooksul märgatavalt.
  Siinkohal võib par©atamatult tekkida küsimus, mis see meisse puutub, mis on meil sellega pistmist, mida nad Frankfurdis otsustavad. Tegelikult puudutavad Euroopa keskpanga otsused meid päris oluliselt. Keskpanga baasintressist sõltuvad pankadevahelise laenuturu intressid, millest omakorda tulenevad meie pankadele, riigile ja omavalitsustele antavate sündikaatlaenude intressid.
  Eesti kommertspanganduses on välja kujunenud praktika, et pikaajalised laenud antakse Saksa marga põhjalisena (sellest aastast europõhjalisena), laenuintress on otseselt sõltuv kuue kuu Euriborist. Keskpanga intressimäärad mõjutavad ka valuutakursse.
  Kuna Eesti kroon on seotud Saksa marga (ja teiste Euroopa rahaliitu kuuluvate valuutadega) kindla kursiga, siis sõltub krooni kurss otseselt Saksa marga ja euro kurssidest dollari, jeeni ja teiste valuutade suhtes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.