Kristi Malmberg • 6. oktoober 1999 kell 22:00

Riigi rihm pingul

Riiklikud investeeringud on valdkond, mille pealt valitsus juba tänavust negatiivset eelarvet koostades kõvasti kokku hoidis. Investeeringud on vähenenud pea poole võrra, ulatudes 1,44 miljardi kroonini.

Uusi projekte pole riigil kavas järgmisel aastal alustada ja juba käimasolevatelegi jagatakse raha vaid näpuotsaga.

Ainsa suurprojektina alustatakse Ikla-Pärnu-Tallinna-Narva maantee kapitaalremonti, milleks 2000. aastal eraldatakse 75 miljonit krooni. Kokku läheb kapitaalremont maksma 375 miljonit krooni.

Rahandusministeeriumi eelarveosakonna juhataja Ants Liiver lohutab, et aastani 2002 paika pandud riiklike investeeringute programmi kohaselt on 2001. ja 2002. aastal erinevatele projektidele ette nähtud suuremad summad kui järgmisel aastal.

«Investeeringud lähevad tõusvas joones, loodame, et läheb ikka paremaks,» ütleb ta.

Ühe suurema investeeringuna läheb 2000. aastal 30 miljonit krooni kruusateede asfalteerimiseks. Selle projekti kogumaksumus on 615 miljonit krooni.

Harjumaa omavalitsuste liidu juht Toomas Välimäe pole rahul, et järgmise aasta eelarveprojektis on investeeringute raha jagatud ministeeriumide alla, sest tänavu on see veel maakondade eelarvetes. «Meil peaks olema võimalus ikka ise seda raha käsutada,» väidab Välimäe.

Hetkel kuum