Tõnis Oja • 7. oktoober 1999 kell 22:00

Euroopas jäid intressid muutmata

Eile olid valuutaturud närvilised. Kõik ootasid Euroopa keskpanga otsust intressimäärade kohta, mis avalikustati kella kolme paiku Eesti aja järgi. Niikaua liigutas euro kurssi üles Saksmaa tööstustellimuste 5,1protsendiline kasv. Ülemäärase euro tugevnemise hoidis ära aktsiahindade ralli Wall Streetil, mis toetas dollarit. Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas kolmapäeval 1,8 protsendiga plusspoolel.

Kui tuli teade, et nagu ookeanitagused kolleegid, jättis ka Euroopa keskpanga nõukogu baasintressi muutmata, kukkus euro momentaanselt viimase kuu madalaimale tasemele 1,0069 dollarile. Pool tundi hiljem oli Euroopa ühisraha tugevnenud taas poole penni võrra. Samamoodi käitusid ka aktsiate hinnad Euroopa turgudel. Vahetult pärast intressimäärade uudise teatavaks tegemist hüppas Frankfurdi börsi DAX-indeks 1,2 protsendini, hiljem taandus 0,7protsendilise tõusuni. Euroopa keskpank muutis viimati keskset intressi (refinantseerimismäära) 8. aprillil, langetades seda 0,50 protsendipunkti, 2,50 protsendini.

Eile õhtul oli dollari kurss 14,5900 krooni.

Baasintressi jättis senisele tasemele (5,25 protsenti) ka Suurbritannia keskpank.

Hetkel kuum