• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ida-Euroopa taas investorite huviorbiidis

  Kõige paremini on läinud Ungaril, kus SKT kasvu kiirendab nii eksport kui tugev kodumaine nõudlus. Seevastu T?ehhis ja Slovakkias on koduturg nõrk ning Slovakkia on üldse pikka aega investoritele küsimärgiga riik olnud.
  Halvad laenud moodustavad Slovakkia pankade laenuportfellist 40%. Ka T?ehhis on samad probleemid -- Sporitelna pangas olevat halbu laene 30% -- kuid seal viib panga ostmisest huvitatud Austria Erste läbi auditit ja hiljuti ostis Belgia pank KBC 65% CSOBst. Slovakkia suhtes püsib investoritel aga ikka negatiivne hoiak, ehkki üks reitinguagentuur kavandavat riigile üsna positiivset hinnangut.
  See koos Slovakkia võimaliku kaasamisega ELi läbirääkimistele aitaks riskinivood vähendada. Kuid samas kätkeb arvestatavat ohtu riigi välisvõlg, kus suur osa on lühiajalistel laenudel.
  Järjest enam on neid, kes usuvad, et Läti, Leedu ja Slovakkia kaasatakse detsembris Helsingi tippkohtumisel liitumisläbirääkimiste esimesse gruppi. Sellest võib kohe ennustada investorite huvi kasvu. Teine oluline tegur Balti riikide jaoks on säilitada stabiilne valuuta.
  Eesti maine on viimasel ajal palju paranenud. Mitmes Euroopa riigis arutatakse praegu lahendusi, mis Eestis on ammu olemas -- proportsionaalne tulumaks ja ettevõtlust soosiv maksusüsteem. Analüütikud usuvad, et just sedalaadi strukturaalseid muudatusi vajaks ka muu Euroopa, kuid praegu pole see poliitiliselt teostatav.
  Leedu suhtes kehtib varem välja öeldu, et keskpank ja valitsus peaksid liti ümbersidumise osas võtma selge seisukoha. Muidu jäävad intressid kõrgele ja kahjustavad kodumaist investeerimiskliimat. Aastaste riigiobligatsioonide intress on tõusnud 17,5 protsendile. Selline intressitase on kodumaistele firmadele kõike muud kui tervislik.
  Lätis näib, et Rigas Komercbanka avab uue nime all varsti taas uksed, mis peaks mõnevõrra parandama ka äärmiselt väikest usaldust kohaliku pangandussektori vastu -- küsitlused näitavad, et oma raha usaldab panka panna vaid 15% elanikkonnast.
  Autor: Ando Muldre
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.