Tõnis Oja • 10. oktoober 1999 kell 22:00

USAs tööpuudus 29 aasta madalaim

Euro kurss langes reedel kasumivõtmise tulemusena selle kuu madalaimale tasemele 1,0640 dollarini. Analüütikute arvates on ühendriikide valuuta tugevnemine siiski ajutise iseloomuga. Pikemas perspektiivis nähakse euro tugevnemisel suuremaid ?ansse kui dollaril. Seda muidugi juhul, kui USA tööhõive numbrid poleks üllatavad.

Tööpuudus Ameerika Ühendriikides jäigi, nagu prognoositi, 4,2 protsendi tasemele, mis on madalaim tööpuuduse tase viimase 29 aasta jooksul. Veidi pakkus üllatust töökohtade arv, mis langes septembris 8000 võrra, esmakordselt alates 1996. aasta jaanuarist. Osaliselt on see seletatav orkaan Floyd'ga, mis põhjustas üleujutusi ning osade ettevõtete sulgemist. Vaatamata palgatööliste arvu väikesele vähenemisele, kasvas keskmine tunnitöötasu 7 sendi võrra, 13,37 dollarini. See on suurim keskmise palga tõus alates 1983. aasta septembrist. Siis kasvas keskmine tunnitasu 8 sendi võrra.

Nagu võis arvata, tööhõivenäitajad Ühendriikide valuutale erilist mõju ei avaldanud. Reede õhtul oli dollari kurss 14,6668 krooni.

Norra krooni kurss langes kukkuvate naftahindade tõttu viie nädala madalaimale kursile 1,8806 kroonini.

Hetkel kuum