ÄP fototoimetus • 12. oktoober 1999 kell 22:00

Valuutarisk püsib

Slovakkiat ohustab 1998. aastal tekkinud riskantne kombinatsioon, kus üheaegselt tõsteti intresse ja suurendati riigi lühiajalist välisvõlga. Samal ajal on riigi keskpanga valuutareservid järjest kahanenud.

Rumeenias on olukord samuti murettekitav, kuna 1997. aastal riiki tabanud valuutakriis pole toonud otsustavat pööret valitsuse majanduspoliitikas. 1999. aasta esimesel poolaastal olid endiselt alles kõik rahakriisile eelnenud probleemid -- kasvav riigieelarve defitsiit, suurenev välisvõlg, rahapakkumise kiire kasv ning keskpanga valuutareservide kahanemine.

Bulgaarias seevastu on olukord pärast üleminekut valuutakomitee süsteemile märgatavalt paranenud.

Heaks hindab IWH ka Läti ja Leedu olukorra.

T?ehhis on probleemiks eelarvedefitsiit, tööstustoodangu vähenemine ja kõrged intressid. Poolas samuti tööstustoodangu langus ja ekspordi vähenemine. Ungaris on viimastel kuudel kiiresti kasvanud lühiajaline välisvõlg, millele samal ajal majandusliku aktiivsuse kasv pole järele jõudnud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum