Tiit Elner • 13. oktoober 1999 kell 22:00

Arvutifirmad tolliga hädas

Firma OPR Konsultatsioonide juhataja Heiki Tulk sai tolliametist eelmisel nädalal teada, et firma imporditavad arvutite kettaseadmed pole tolliameti kehtestatud hinnapiirides. Deklarantfirma juhi sõnul sai firma kettaseadmed kätte hinnaga 163 krooni tükk, tolliamet on aga vastava kauba orienteeruvaks miinimumhinnaks seadnud 449 krooni.

Tolliameti etteseatud hinnast odavam kaup satub tõsisema tollikontrolli objektiks. Firmal lubati arvutite kettaseadmed deklareeritud hinnaga riiki tuua alles pärast maksekorralduse esitamist, mis tõestas hankijale tasumist, ja edasimüügi arvete esitamist Eestis.

«Laias laastus pole tolliameti kasutatavate hindade puhul tegemist hulgihindadega, vahe tegelikkusega võib olla paarikordne,» kommenteeris ASi MicroLink juhatuse esimees Allan Martinson.

Lõuna-Eesti suurima arvutitootja ASi Ordi juhatuse esimees Sulev Sisask väitis, et tolliamet pole infotehnoloogia valdkonna toodetega kursis. «Jahule on lihtne määrata mingi reaalne miinimumhind,» sõnas ta. «Kaupade nomenklatuuris sisend-väljundseadme nime all on aga asjad alates mõnest dollarist kuni mõnesaja dollarini.»

Sisask leidis, et kui Eestis kaupa mitteametlikult maha ei müüda, pole mingit mõtet sisseveo puhul kauba hinda kunstlikult alandada.

Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu ütles, et tollis jälgitav orienteeruv kauba hind arvutatakse teatud perioodi keskmiste deklareeritud hindade järgi. Ta väitis, et tolliamet pole sügisel teravdanud tähelepanu arvutiosade maaletoojate suhtes.

Samas pidas Udu vajalikuks kaupade nomenklatuuri täiustamist arvutikaupade osas, et iga toode saaks oma kindla koodi.

Hetkel kuum