Toomas Truuverk • 17 oktoober 1999

Maailma börsidel langusmeeleolu

Samal ajal kui Eestis oli investorite kogu tähelepanu pööratud pankade septembrilõpu bilansside avaldamisele, liikusid muu maailma turud Greenspani hoiatava sõnavõtu ja reede õhtul avaldatud USA üllatavalt suure tootjahindade tõusu teate mõjul järsult allamäge.

Maailma suuremad börsid tegid Ühendriikide sündmuste mõjul läbi märkimisväärse languse. NYSE kukkus 2,6%, RTS indeks põrus 5,2%, meie põhjanaabrite Soome ja Rootsi börsid vastavalt -2,78% ja -1,54%, Lääne-Euroopa suuremad börsid langesid 1,3--2,4%.

Tallinna börsi päästis reedel kukkumisest varajane sulgemine ja turuosaliste tähelepanu hõivanud pankade kuutulemused. ÄP indeks tegi keskpärase 16,66 miljoni kroonise käibe juures 0,39protsendise tõusu ja sulgus 289,13 punktil.

Hoolimata börsi korralikust käibest ei saa reedest kauplemist siiski väga elavaks nimetada. Korraliku mahu saavutasid vaid Hansapanga (64% börsisüsteemi kogukäibest) ja Norma (20%) aktsia.

Pankade reede keskpäeval avaldatud septembri majandustulemuste poolest pakkus ehk kõige suurema üllatuse Hansapank, mille kuukasum oli tavapärase 40--45 miljoni asemel vaid 22,2 mln kr. Ühispank ja Optiva jätkasid endises hoos -- kasumid vastavalt 9,6 mln ja 0,6 mln kr.

Hansapanga kasum jäi selgelt alla ootuste. Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke põhjendas nõrka tulemust varade puhastamisega ehk siis halbade laenude mahakandmisega. Ka erinevad analüütikud ei pannud Hansapanga nõrgale kasumile suurt rõhku. Positiivsena märgiti pigem laenuportfelli kasvu ja seda kõigi pankade juures.

Hetkel kuum