Kristi Malmberg • 19. oktoober 1999 kell 22:00

Kilp sai Daiwa afääris süüdistuse

Kilpi süüdistatakse pangajärelevalvele ebaõigete andmete esitamises. Veel on politseil samas asjas kavas lähiajal süüdistus esitada Hoiupanga endistele juhtidele Olari Taalile ja Priit Hallerile ning panga ekspearaamatupidajale Juta Maarile.

Uurija Tanel Samuel kinnitas, et kriminaalasja seisukohalt pole mingit tähtsust, kellele süüdistus esimesena esitada. «See ei tähenda, et Kilp oleks teistest rohkem süüdi,» väitis Samuel.

Kilbile esitatud süüdistuse eest näeb kriminaalkoodeks ette rahatrahvi, teataval ametikohal töötamise õiguse mõneks ajaks äravõtmise või vabadusekaotuse kuni üks aasta. Uurimise käigus võib süüdistus karmistuda.

Kilbi sõnul käsitleb süüdistus nelja rida ühest Hoiupanga ja keskpanga vahelisest kirjast, mida tal endal pole. Ta lisas, et kui uurimine edasi jõuab, saab ta täpsemaid kommentaare anda.

«Ega see kõik mulle rõõmu ei tee, pigem toob pisara silma,» ütles Kilp. «Eestis pole mul võimalik enam nii head karjääri teha.»

Daiwa afääri eeluurimise tähtaega pikendati 13. oktoobril kuu aja võrra. Kohtusse peaks kriminaalasi jõudma siiski selle aasta jooksul.

Kilp, Taal, Haller ja Maar lõid 1997. aastal koos praeguse rahandusministeeriumi nõuniku Heino Viigi ja tollase panga juristi Marcel Vichmanniga Hoiupanga Töötajate ASi (HTAS), mis võttis Jaapani Daiwa pangalt 219 miljonit krooni laenu 1,5 miljoni Hoiupanga aktsiate ostmiseks.

Laenu garanteeris Hoiupank, kuid panga juhid sellest panga omanikke ja keskpanka ei teavitanud.

Hoiupanga Töötajate AS ei suutnud 1997. aastal toimunud börsikrahhi tõttu laenu tagastada ja kaotas kogu tehingutesse paigutatud raha. Firma oli lisaks omalt poolt paigutanud aktsiatesse 126 miljonit krooni.

Hetkel kuum