20 oktoober 1999

Alexela juhi kabinet viilhalli kahel korrusel

Kabinet on kahetoaline, et saaks ise oma meeldiva segaduse sees elada, ning kahekordne, sest viilhalli ehitatud hoones tuli kogu kõrgus ära kasutada, tutvustab Heiti Hääl Alexela omapärase ruumilahendusega kontorit.

Alexela maja pole tüüpiline. Kuna tegemist on endise tootmiseks mõeldud viilhalliga, mis on omakorda ühe vanema kivihoonega kokku ehitatud, siis on ka ruumilahendus harjumatu.

Heiti Hääle kabinet koosneb lisaks sekretäritoale kahest ruumist, millest üks on mõeldud külaliste vastuvõtuks, teine Hääle tööruumiks. Peadirektori tuba asub külaliste- ehk koosolekuruumi kohal, kahte korrust ühendab tagumise seina ääres asuv puutrepp.

Kabineti kahel toal on kindel funktsioon. Alumisel korrusel ovaalse lauaga lihtsas koosolekutoas võtab Hääl vastu külalisi. Selle kohal paiknevas ruumis asub tegelik töökabinet, kuhu tulevad vaid lähemad kolleegid.

Kuna kütusefirma suhtleb klientidega eelkõige tanklate kaudu, siis on kontorisse üsna vähe investeeritud. Büroomööbel osteti kogu majja korraga ning puhtalt hinnapakkumise alusel. Seetõttu pole tegemist disainiimega, vaid esmaseid vajadusi rahuldava lihtsa mööbliga.

Hääle isiklik kabinet koosneb suures osas juhuslikult tekkinud esemetest ning mõjub koduselt. Ilmselt annab selle üldmulje lisaks loomulikku värvi puutrepile ka valget seina elustavad kolm Kaljo Põllu graafilist lehte Hääle erakogust.

Kuigi endine viilhall on andnud projekteerijale vabad käed ruumilahendusega mängida, on hoonel siiski üks kaasasündinud puudus -- plekist hoone kipub suvel kergesti kuumaks minema. Kui varem pole Hääl õhukonditsioneerist puudust tundnud, siis lõppenud kuum suvi pani teda sellise investeeringu vajalikkuse üle tõsiselt mõtlema.

Kabinet kahte ossa ja kahekorruseliseks ehitada oli minu idee. Viilhalli kogu kõrgus tuli ju ära kasutada. Olen praeguse lahendusega rahul. Kuna jälgin töö juures põhiliselt arvutiekraani või vestluspartneri nägu, ei pane ma mööblile ega ruumikujundusele erilist rõhku. Oluline pole ka aknast avanev vaade, sest unistamisaeg jääb koju.

Minult telliti kogu hoone rekonstruktsiooni projekt, see tähendab vana kivihoone ja selle külge ehitatud plekist viilhalli kokkusobitamist. Hoonesse tuli sisse projekteerida võimalikult iseseisvad kontoripinnad, millel oleksid võimaluse korral ka eraldi juurdepääsud tänavalt.

Et tegemist oli kõrge hoonega ja tellija tahtis pinda võimalikult ratsionaalselt kasutada, sai kontoritesse ka vahekorrused ehitatud. Heiti Häälel oli omakorda soov, et tema kabinetis teisele korrusele viiv trepp oleks erinevalt teiste ruumide omast puidust, mitte metallist.

Kuna angaaris oli tegemist suure avatud pinnaga, siis kontoriruumide sinna paigutamisega probleeme ei tekkinud. Keerulisem oli välisseintega, kus tuli suurte avade tegemisel olemasolevate kandekonstruktsioonidega arvestada.

Tellija soovis võimalikult ratsionaalset ja odavat tulemust ja hoone selliseks ka kujunes. Ehk ainult tagasihoidlikes toonides fassaad võinuks metalltreppide ja rõdupiiretega pisut liigendatum olla.

Autor: Heli Tamm

Hetkel kuum