Toomas Truuverk • 20. oktoober 1999 kell 22:00

Pettunud investorid müüvad Normat

Kauplemine Tallinna börsil jäi eile äärmiselt loiuks. Ükski vähestest kauplemishuvi leidnud aktsiatest päeva plusspoolel lõpetada ei suutnud.

Kõige enam tähelepanu jagus taas Norma aktsiale, mille hind langes 3,68 miljoni kroonise päevakäibe juures 7,8%, 29,4 kroonile. Norma aktsia andis ligi poole börsisüsteemi eilsest kauplemismahust.

Norma aktsia ootamatult suurt müügihuvi keegi õieti põhjendada pole osanud. Cresco Väärtpaberite maakler Tõnu Vanajuur ütles BNSile, et Norma puhul on investorid lootusetult tüdinenud lubadustest, mida neile kogu aeg pakutakse.

Siit edasi minnes on üks võimalikke seletusi tekkinud müügisurvele, et spekulatiivsed investorid, kes mängisid Norma aktsiate Autolivile müümise positiivsele mõjule, on nüüd, kus sündmus läbi ja sellest johtuv positiivne mõju aktsia hinnale enam kui kaheldav, üksteise võidu aktsiat müümas.

Eile tehti Norma aktsiaga börsil 64 tehingut, millest suurem osa tehti standardsete 2000aktsiaste pakkidena.

Esimese börsiettevõttena avaldas eile III kvartali konsolideeritud majandustulemused Hansapank. Tähelepanuväärne, et esimesena suutis konsolideeritud tulemused kokku panna üks börsi kahest suuremast ettevõttest. Enamik väiksemaid tegijaid, kellel see protsess peaks ometi vähem aega võtma, pole isegi veel konsolideerimata tulemustega maha saanud. Siin on ainult üks loogiline seletus -- ettevõtted, kelle arvepidamine on korras, saavad aruannetega kiiremini hakkama. Ja korras arvepidamine näitab tegelikult ka kogu ettevõtte kvaliteeti.

Hansapanga tulemustega oli enamik neid kommenteerinud analüütikutest üksmeelselt rahulolevad. Kuna midagi väga üllatavat tulemustes polnud, oli turu reaktsioon teatele rahulik ja Hansapanga aktsia hind isegi langes õhtuks 0,65%.

Hetkel kuum