• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas riigilõivude nii järsk tõstmine on põhjendatud?

  Üksikutes positsioonides on tegu tõesti järsu tõusuga, aga iseenesest täiendavat koormust selle eelnõuga tuleb laias laastus umbes 130 miljonit. Ülejäänu on varasematest seadustest tingitud.
  On püütud tõsta neid lõivusid, mida ei ole tükk aega tõstetud, mis ei tekita suuri sotsiaalseid tagasilööke. Samm iseenesest on loomulikult valus ja ebameeldiv, aga eks ta lähe siis hädavajalike riiklike kulutuste katteks. Ma ei pea siin silmas valitsuskulusid, vaid kogu eelarvet. Midagi ei ole teha, selliseid samme aega-ajalt tuleb ette võtta, need ei rõõmusta kuidagi ka lõivude tõstjat ennast. Ainuke lohutus on see, et erinevalt maksust või maksutõusust, mis fikseeritakse protsendina, on need fikseeritud summad. Kui neid järgmisel raskel eelarveaastal tõstetakse, siis nende koormus jõukuse tõusu ja inflatsiooniga leeveneb edaspidi. Veel olulisem on see, valitsuse sammud järgmise aasta maksukoormuse osas viivad kokkuvõttes umbes kaheprotsendilisele maksukoormuse langusele, vaatamata riigilõivudele ja muudele tagasilöökidele. Aga loomulikult oli see eelarve tegijatel väga raske otsus. Keegi ei ole õnnelik.
  Kui otse öelda, siis eks ta ole katte otsimine Tallinna ettevõtete investeeringute tulumaksu kaotamisele. Loodetav lõivude laekumine on ilmselt kuskil 450 miljoni ringis sel aastal, tulevaks aastaks siis 702 miljonit. Nii et tõus on võrdlemisi lakkehüppav, kuigi seal on mõned toiduseadusest tulenevad taksid ka. Rahanduskomisjonis seletades ütlesid valitsuse esindajad, et 60% tuleb siiski lihtsalt takside tõstmisest.
  Ta on katte leidmine ja lõivu mõte muutub teiseks, ta muutub nagu maksuks ja see ei ole millegagi põhjendatud. Ei saa sellega päris hästi nõustuda, seda enam, et 1998. a meie koalitsioon tõstis ka lõive. Ja valitsuse plaanile oli tollal riigikogu samuti vastu, sealhulgas koalitsiooni oma saadikud, et see on liiga järsk, ja me pehmendasime seda. Nüüd teeme siis järgmise paugu ja sellega ei tahaks ega saaks nõustuda. Tulumaksu kaotamise idee on järsk ja kiire ja kui auku tahetakse kinni toppida, siis tehakse, mis võimalik. Kolme ministeeriumi esindajad olid ka komisjonis ja tuli välja, et rahandusministeerium on teinud takse veel järsemaks, kui need olid siis, kui neid ministeeriumidega kooskõlastati. Nii et ei tahaks nõustuda sellise asjaajamise käiguga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
LHV: Coopi aktsia on ülehinnatud – aeg müüa
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
Euroopa liidrid soovivad Poola küsimuse jätta komisjonile lahendada
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.