Väinu Rozental • 24. oktoober 1999 kell 22:00

Majandusminister viis Eesti ettevõtjad Ida-Saksamaale

Mihkel Pärnoja sõnul kauplevad Eesti ettevõtjad praegu põhiliselt Põhja-Saksamaa liidumaade ettevõtjatega. «Eesmärk on hoogustada koostöökontaktide loomist ka suhteliselt arenenud Saksimaa tööstuspiirkonnas,» põhjendas Pärnoja. Temaga ühel ajal Saksamaal olnud ASi Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk ja ASi Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov külastasid Leipzigi-lähedasi elektritootmisettevõtteid ja kaevandusi, kus üks osanik on Narva elektrijaamade võimalik erastaja NRG Energy. «Meid huvitas NRG tegevus nende kaasomandis olevais Ida-Saksamaa energeetikaettevõtetes,» rääkis majandusministri nõunik Andres Pajuste. «Samuti huvitas meid Saksamaa kogemus energiasüsteemide avamisel ja Ida-Saksamaa energiasüsteemi erastamisel.»

Kolme tööstussektorit hõlmava visiidi peaeesmärgiks pidas majandusminister eelmisel kolmapäeval avatud Leipzigi ehitusmessi, kus Eesti riigistendil tutvustasid oma toodangut palk-, moodulmajade, väärispuidust treppide ning akende-uste tootjad. Enne messi tutvusid Eesti ettevõtjad Saksimaa elektroonika- ja masinaehitustööstusega.

Leipzigi messil osalenud ASi Pioneer juhatuse esimees Aleksander Kuzin ütles, et Pioneer kavatseb pärast tutvuse loomist Saksimaa metallitoodete tehasega SYSMA saata tehasesse konkreetsed pakkumised. Kuzini sõnul tasuks Saksamaale kogemusi omandama saata osa Pioneeri töötajaid.

Tartu elektroonikaettevõtte ASi Tarkon peadirektor Toomas Noorem nägi koostöövõimalusi Carl Zeissi Jenas asuva optikaettevõttega.

Eksport Saksamaale moodustab Eesti ekspordist praegu umbes kuus protsenti. Sellest puidu osakaal on kolmandik, populaarseim ekspordiartikkel on palkmaja.

Hetkel kuum