Toomas Truuverk • 24. oktoober 1999 kell 22:00

Tallinna börs teel Põhjamaade liitu

Tallinna börs ei suuda kuidagi kauplemishoogu üles saada. Reedel suuremahulisi tehinguid ei tehtud ja börsisüsteemi päevakäive ulatus kõigest 5,7 mln kroonini.

Nagu selgus reedesel Tallinna börsi infoseminaril, teeb üliväike kauplemisaktiivsus murelikuks ka börsi juhi Gert Tiivase. Tiivase reedel esitletud nägemuse kohaselt on siin pea ainus võimalus ühinemine Põhjamaade börsiliiduga NOREX. Tallinna börsi oodatav ühinemine NOREXiga 2001. aasta esimesel poolel peaks kindlustama praegusest palju laiema potentsiaalsete investorite ringi. Piltlikult öeldes on ühinemisjärgselt suured rahvusvahelised investeerimisfirmad Eesti aktsiatest vaid ühe hiireklõpsu kaugusel.

Seni peame aga leppima madalate käivetega, sest kohalikud aktsiamogulid on meie endi väikeinvestorid väga oskuslikult börsist eemale peletada suutnud. Viimane hea näide on siin Külmhoone, kes kummalistele Leedu seadustele viidates ei taha ettevõtte teistele aktsionäridele plaanitavast ühinemisest(?) midagi teatada. Nagu mitmeid kordi korratud, tähendab madal käive üldjuhul aga vaikselt vajuvat turgu. ÄP indeks vajuski reedel 0,89% ja sulgus päeva lõpus 280,16 punktil.

Kauplemine börsil on siiski küllalt närviline, nii mõnedki aktsiad teevad päevaga päris korralikke liikumisi. Ühispanga aktsia hind kukkus registreeritud kümnes tehingus koguni 4,7% võrra. Ühispanga suur kukkumine tulenes ligi 5,5protsendilisest spread'ist.

Hüvitusfondi obligatsioonide omanikke peaks rõõmustama, et möödunud aastal tohutu kahjumi teenida suutnud finantslohe on sel aastal palju edukam -- kaheksa kuuga 76 mln kr plussis. See lubab loota tulevikus ehk ka lisaintresse.

Hetkel kuum