Toomas Truuverk • 26. oktoober 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia tõi aktsiaturu alla

Tallinna börs läks eile pärastlõunal liideraktsiate vedamisel järsule langusele. Keskpärase kauplemisaktiivsuse juures, kus börsisüsteemi päevakäive küündis ligi 9 miljoni kroonini, kukkus ÄP indeks esmaspäevase sulgemistasemega võrreldes 2,09%, 273,16 punktile.

Võib arvata, et Tallinna börsi raskekaallase Telekomi aktsia järsk 2,85%ne kukkumine tund enne kauplemispäeva lõppu sai mõjutust Londoni börsilt, kus samal ajal aktsia hind samuti veidi üle protsendi madalamale nihkus.

Aktsia eilsele langusele mingit konkreetset seletust kohe välja pakkuda pole. Isegi päevasiseseid tehinguid Tallinna börsil jälgides pole midagi märgata. Ühel hetkel kadus lihtsalt ostuhind alt ära ja järgmine tehing registreeriti juba rohkem kui 2% madalamal. Raske uskuda, et eilne teade minister Jürgensoni ettepanekust müüa järgmise aasta teisel poolel avalikkusele ka seni riigi valduses olevad 27,3% Telekomi aktsiatest erilist reaktsiooni investorites tekitanud oleks.

Suures miinuses lõpetasid eile ka Norma (-6,7%), Optiva Panga (-4,5%) ja Hansapanga (-2,3%) aktsia. Optiva Panga langus tulenes peamiselt väga laiaks veninud spread'ist. Teise kahe aktsia puhul sai saatuslikuks tehingute seeria standardsete aktsiapakkidega. Näiteks Hansapanga aktsia puhul paisati keskpäeval 35 minuti jooksul müüki 30 000 aktsiat. Aktsia hind kukkus selle ajaga 76 kroonilt 75-le ehk 1,3%.

Teise börsiettevõttena suutis oma 9 kuu konsolideeritud majandusaruanded kokku saada Harju Elekter, teavitades avalikkust 3,65 mln krooni suurusest kasumist ja 37,52 mln kroonisest III kvartali käibest. 10%ne käiberentaablus on tööstusettevõtte puhul igati normaalne saavutus. Veidi norida annab ehk vaid käibe möödunud aastaga võrreldes 6%se languse kohalt.

Hetkel kuum