• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus karistusseadustik lubab petturfirmad sundlikvideerida

  Kui uus karistusseadustik praeguse kriminaalkoodeksi välja vahetab, saab ettevõttele või organisatsioonile määrata kriminaalkorras kuni 25 miljonit krooni trahvi või ettevõtte sundkorras lõpetada.
  Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava ütles, et pärast karistusseaduse vastuvõtmist on võimalik anda õiguslik hinnang ka neile ameti- ja majandusalastele kuritegudele, mille eest seni polnud võimalik kedagi vastutusele võtta. «Praegu kehtiva kriminaalkoodeksi järgi ei ole juriidiline isik ehk ettevõte või organisatsioon kuriteo subjekt ja seega ei saa kedagi karistada,» ütles Särgava.
  Näitena tõi Särgava paari aasta taguse kohtupidamise Jüri Makarovi üle. Prokuratuuri süüdistuse kohaselt rikkus Makarov MMMi juhina autorikaitseseadust ja tekitas autorite ühingule 839 000 krooni kahju. Kohus pidi aga Makarovi õigeks mõistma, sest kahju tekitamise eest saab vastutada ainult Makarov Muusik Management, mitte aga Jüri Makarov firma juhina. Ka ringkonnakohus jättis linnakohtu otsuse jõusse. «Nüüd aga saab selliste tegude eest igal juhul karistuse mõista,» ütles Särgava. «Muidugi tuleb sellega seoses kohtutele tööd juurde.»
  Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jüri Adams ütles, et karistusseadustiku jõustumist pole enne kahte aastat ette näha, sest aega võtab nii eelnõu menetlemine kui ka koolitus.
  Adamsi sõnul peaks karistusseadustik vältima selliseid juhtumeid, kus firma maksab eraisiku trahvi kinni ja jätkab ikkagi õigusrikkumist. Seaduseelnõu kohaselt saab trahvi peale vahele jäänud ametiisiku ka firma. Lisaks võib kohus kaaluda ettevõtte sundlõpetamist kui äärmuslikku karistust.
  Kohus võib sundlõpetamist kohaldada üksnes siis, kui juriidilise isiku üheks eesmärgiks on saanud talle süüks arvatavate kuritegude toimepanemine.
  Sundlõpetamine on ette nähtud näiteks selliste kuritegude puhul nagu altkäemaksu võtmine või andmine, maksumärkide võltsimine, salakaubavedu, rahapesu ning palgasõdurite värbamine, väljaõpetamine või finantseerimine. Samas ei saa sundlõpetada avalik-õiguslikku institutsiooni või erakonda.
  «Karistusseadustik muudab senist kriminaalõigust revolutsiooniliselt ja seetõttu tuleb korraldada ümberõpe 5000 kuni 10 000 inimesele,» ütles Adams. «Justiitsministeeriumi pakutud kuuekuuline ettevalmistamisperiood ei ole reaalne.»
  Helve Särgava sõnul on kohtutes juba praegu alustatud ümberõpet, seda peamiselt Saksamaa spetsialistide abiga. «Igal juhul muudab uus karistusseadustik kohtute tööd, sest selle üld- ja eriosa erinevad absoluutselt seni kehtivatest, samuti on muutunud terminoloogia,» ütles Särgava.
  Eelnõuga tutvunud juristide sõnul muudab karistusseadus lihtsamaks ennekõike politsei ja teiste repressiivorganite töö, sest nüüd ei ole alati vaja vastutavat isikut kindlaks teha.
  Autor: Lauri Liikane
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaitsta tuleb Ukraina maad, mitte Putini nägu
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Homsest saab kaubelda Punktide aktsiatega
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Kolm Eesti meest Skeletonist on kukesammu kaugusel Euroopa aasta leiutaja tiitlist
Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson nomineeriti Euroopa Patendiameti teatel Euroopa Aasta Leiutaja innovatsiooniauhinnale. Töö, mis konkursil silma jäi, võiks aidata fossiilkütustelt puhtale energiale üle minna.
Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson nomineeriti Euroopa Patendiameti teatel Euroopa Aasta Leiutaja innovatsiooniauhinnale. Töö, mis konkursil silma jäi, võiks aidata fossiilkütustelt puhtale energiale üle minna.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.