• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Optsioonid mõjutavad aktsiate hinda vähe

  Ühispanga optsioonidiiler Jaak Raivo märkis, et realiseerimata optsioonilepingute katteks olevate aktsiate müüki tulek sõltub otseselt uute optsioonilepingute sõlmimisest. Praegu on olukord selline, et müüakse aktsiaid ja sõlmitakse pikemaajalisi optsioonilepinguid, mistõttu pangal ei ole tarvis varem sõlmitud lepingute katteks ostetud aktsiaid müüa, vaid need jäävad uute lepingute katteks, rääkis Raivo.
  «Aktsiahinnad kukuvad sõltumata optsioonidest,» ütles Raivo.
  Hansapanga tuletisinstrumentide osakonna juhataja Tõnno Vähk kinnitas, et vastupidiselt turu arvamusele ei ole pangal ülisuuri koguseid optsioonide katteks ostetud aktsiaid.
  «Selles äris tuleb üritada turu käitumist ette aimata ja juhul kui võib prognoosida turu langust, ei osteta optsioonilepingu sõlmimisel tavapärast 50% alusvarast sisse,» kinnitas Vähk.
  Teoorias peaks optsiooni kirjutaja ostma lepingu sõlmimisel alusvaraks olevaid aktsiaid 50% ulatuses lepingu mahust. Ehk optsioonilepingu sõlmimisel 10 000 aktsiale peaks pank ostma lepingut sõlmides 5000 aktsiat.
  Kui sõlmitud on ostuoptsioon ja aktsia hind tõuseb, ostab pank aktsiaid juurde, aktsia hinna langedes müüakse aktsiad ära. Et protsess on pidev, ei teki olukorda, kus äkki tuleks alusvaraga midagi ette võtta, kinnitas Vähk. Ta lisas, et viimase päevani hoitakse umbes 25% sõlmitud optsioonidest.
  Kui sõlmitud optsiooni on kliendil kasulik realiseerida, võetakse aktsiate asemel tavaliselt välja kasumiosa sularahas, sest aktsiate ülekandmisel tuleb kliendil maksta täiendav teenustasu, lausus Vähk.
  Septembri lõpus oli ligi 55 protsenti optsioonidest sõlmitud Norma aktsiale ning spetsialistide sõnul jätkub sama trend ka oktoobris ja Norma osa võib isegi suureneda.
  Kui septembri lõpus moodustasid põhiosa ühe- ja kahekuulised optsioonid, siis praegu sõlmitakse rohkem pikaajalisi lepinguid. Sõlmitud optsioonidest on ülekaalus ostuoptsioonid, sest aktsiahindadel ei ole enam eriti kuhugi langeda, lausus Vähk. Ta lisas, et börsil avaldatav ostu- ja müügioptsioonide vahekord ei ole päris tõene, sest müügioptsioonid realiseeritakse kiiremini ja need ei pruugi kajastuda statistikas.
  Optsioonituru ülevaate oktoobri lõpu seisuga avaldab börs järgmisel nädalal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toidutööstuse juht: uus reaalsus on oluliselt kallim
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Suured kasvufirmad vedasid USA turgude taastumist
USA aktsiaturud lõpetasid tänase kauplemispäeva tubli tõusuga, millele aitas kaasa Apple’i, Tesla ja teiste suurte kasvuaktsiate kallinemine. Optimismi aitasid taastada tugevad jaemüüginumbrid, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid tänase kauplemispäeva tubli tõusuga, millele aitas kaasa Apple’i, Tesla ja teiste suurte kasvuaktsiate kallinemine. Optimismi aitasid taastada tugevad jaemüüginumbrid, vahendab Reuters.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Soome analüüs: koroonatoetus tõstis kahjumlikke firmasid plussi
Koroonatoetused tõid mõned kahjumlikud ettevõtted tagasi kasumisse, kuid aeglustasid majanduse moderniseerumist, võtab Kauppalehti kokku Soome Majandusuuringute Instituudi ehk Etla uuringu tulemused.
Koroonatoetused tõid mõned kahjumlikud ettevõtted tagasi kasumisse, kuid aeglustasid majanduse moderniseerumist, võtab Kauppalehti kokku Soome Majandusuuringute Instituudi ehk Etla uuringu tulemused.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.