Kaja Koovit • 28. oktoober 1999 kell 22:00

Optsioonid mõjutavad aktsiate hinda vähe

Ühispanga optsioonidiiler Jaak Raivo märkis, et realiseerimata optsioonilepingute katteks olevate aktsiate müüki tulek sõltub otseselt uute optsioonilepingute sõlmimisest. Praegu on olukord selline, et müüakse aktsiaid ja sõlmitakse pikemaajalisi optsioonilepinguid, mistõttu pangal ei ole tarvis varem sõlmitud lepingute katteks ostetud aktsiaid müüa, vaid need jäävad uute lepingute katteks, rääkis Raivo.

«Aktsiahinnad kukuvad sõltumata optsioonidest,» ütles Raivo.

Hansapanga tuletisinstrumentide osakonna juhataja Tõnno Vähk kinnitas, et vastupidiselt turu arvamusele ei ole pangal ülisuuri koguseid optsioonide katteks ostetud aktsiaid.

«Selles äris tuleb üritada turu käitumist ette aimata ja juhul kui võib prognoosida turu langust, ei osteta optsioonilepingu sõlmimisel tavapärast 50% alusvarast sisse,» kinnitas Vähk.

Teoorias peaks optsiooni kirjutaja ostma lepingu sõlmimisel alusvaraks olevaid aktsiaid 50% ulatuses lepingu mahust. Ehk optsioonilepingu sõlmimisel 10 000 aktsiale peaks pank ostma lepingut sõlmides 5000 aktsiat.

Kui sõlmitud on ostuoptsioon ja aktsia hind tõuseb, ostab pank aktsiaid juurde, aktsia hinna langedes müüakse aktsiad ära. Et protsess on pidev, ei teki olukorda, kus äkki tuleks alusvaraga midagi ette võtta, kinnitas Vähk. Ta lisas, et viimase päevani hoitakse umbes 25% sõlmitud optsioonidest.

Kui sõlmitud optsiooni on kliendil kasulik realiseerida, võetakse aktsiate asemel tavaliselt välja kasumiosa sularahas, sest aktsiate ülekandmisel tuleb kliendil maksta täiendav teenustasu, lausus Vähk.

Septembri lõpus oli ligi 55 protsenti optsioonidest sõlmitud Norma aktsiale ning spetsialistide sõnul jätkub sama trend ka oktoobris ja Norma osa võib isegi suureneda.

Kui septembri lõpus moodustasid põhiosa ühe- ja kahekuulised optsioonid, siis praegu sõlmitakse rohkem pikaajalisi lepinguid. Sõlmitud optsioonidest on ülekaalus ostuoptsioonid, sest aktsiahindadel ei ole enam eriti kuhugi langeda, lausus Vähk. Ta lisas, et börsil avaldatav ostu- ja müügioptsioonide vahekord ei ole päris tõene, sest müügioptsioonid realiseeritakse kiiremini ja need ei pruugi kajastuda statistikas.

Optsioonituru ülevaate oktoobri lõpu seisuga avaldab börs järgmisel nädalal.

Hetkel kuum