• Jaga lugu:

  Optsioonid mõjutavad aktsiate hinda vähe

  Ühispanga optsioonidiiler Jaak Raivo märkis, et realiseerimata optsioonilepingute katteks olevate aktsiate müüki tulek sõltub otseselt uute optsioonilepingute sõlmimisest. Praegu on olukord selline, et müüakse aktsiaid ja sõlmitakse pikemaajalisi optsioonilepinguid, mistõttu pangal ei ole tarvis varem sõlmitud lepingute katteks ostetud aktsiaid müüa, vaid need jäävad uute lepingute katteks, rääkis Raivo.
  «Aktsiahinnad kukuvad sõltumata optsioonidest,» ütles Raivo.
  Hansapanga tuletisinstrumentide osakonna juhataja Tõnno Vähk kinnitas, et vastupidiselt turu arvamusele ei ole pangal ülisuuri koguseid optsioonide katteks ostetud aktsiaid.
  «Selles äris tuleb üritada turu käitumist ette aimata ja juhul kui võib prognoosida turu langust, ei osteta optsioonilepingu sõlmimisel tavapärast 50% alusvarast sisse,» kinnitas Vähk.
  Teoorias peaks optsiooni kirjutaja ostma lepingu sõlmimisel alusvaraks olevaid aktsiaid 50% ulatuses lepingu mahust. Ehk optsioonilepingu sõlmimisel 10 000 aktsiale peaks pank ostma lepingut sõlmides 5000 aktsiat.
  Kui sõlmitud on ostuoptsioon ja aktsia hind tõuseb, ostab pank aktsiaid juurde, aktsia hinna langedes müüakse aktsiad ära. Et protsess on pidev, ei teki olukorda, kus äkki tuleks alusvaraga midagi ette võtta, kinnitas Vähk. Ta lisas, et viimase päevani hoitakse umbes 25% sõlmitud optsioonidest.
  Kui sõlmitud optsiooni on kliendil kasulik realiseerida, võetakse aktsiate asemel tavaliselt välja kasumiosa sularahas, sest aktsiate ülekandmisel tuleb kliendil maksta täiendav teenustasu, lausus Vähk.
  Septembri lõpus oli ligi 55 protsenti optsioonidest sõlmitud Norma aktsiale ning spetsialistide sõnul jätkub sama trend ka oktoobris ja Norma osa võib isegi suureneda.
  Kui septembri lõpus moodustasid põhiosa ühe- ja kahekuulised optsioonid, siis praegu sõlmitakse rohkem pikaajalisi lepinguid. Sõlmitud optsioonidest on ülekaalus ostuoptsioonid, sest aktsiahindadel ei ole enam eriti kuhugi langeda, lausus Vähk. Ta lisas, et börsil avaldatav ostu- ja müügioptsioonide vahekord ei ole päris tõene, sest müügioptsioonid realiseeritakse kiiremini ja need ei pruugi kajastuda statistikas.
  Optsioonituru ülevaate oktoobri lõpu seisuga avaldab börs järgmisel nädalal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Tallinna börsil ei langenud täna ükski aktsia
Tallinna börsil olid pankade aktsiad täna pärast eile toimunud järsku langust taastumas ning ühtegi kukkujat kohalikul börsil ei olnud.
Tallinna börsil olid pankade aktsiad täna pärast eile toimunud järsku langust taastumas ning ühtegi kukkujat kohalikul börsil ei olnud.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.