1. november 1999 kell 22:00

Vajad abi, vajuta nupule

Paanika- ehk häirenupp on asendamatu juhtudel, kus ohtlik olukord või -külaline nõuavad kiiret ja märkamatut abikutsumist. Riskialtimad töökohad on siin sekretäriruum, kassa, raamatupidamine.

Hädaabinupule reageerimise teenust on soovinud needki ettevõtjad, kellel puudub raha mehitatud valveteenuse ostmiseks. Siia kuuluvad laoplatside valvurite ja dispet?erite tööandjad.

Varastest, röövlitest ja väljapressijatest turvafirmasse teatamise kõrval sobib paanikanupp endise abikaasa jõhkra külaskäigu puhulgi. Põhiliselt vanemad inimesed huvituvad nupu kasutamisest tervisehädade korral -- turvafirma patrullekipaazhidel on ka esmaabivahendid.

Paanikanuppu saab rakendada kõikjal, kus on paigaldatud tehnilise valve (häire)süsteem, mille signaalid jõuavad turvafirma juhtimiskeskusse. Lihtsamalt öeldes on paanika- või häirenupp valvesüsteemi üks komponente.

Paanikanuppe on kaht liiki, statsionaarseid ja kaasaskantavaid. Esimesed paigaldatakse käepärasesse kohta, kus nuppu on võimalik vajutada märkamatult, otsimata. Eramusse on optimaalne paigaldada kaks statsionaarset hädaabinuppu, korterisse üks.

Kahe statsionaarse nupu kõrval võiks eramuomanikul olla ka kaasaskantav, mille optimaalne tegevusraadius 30--60 meetrit. See annaks võimaluse ohust teatada, kui kodu lähedale jõudes märgatakse oma majas või selle ümbruses kahtlast liikumist. Kaasaskantavate ehk distantshäirenuppude tegevusraadius ulatub ühe kilomeetrini.

Nuppu tuleks vajutada ohu ilmnemisel, ennetavalt. Asjatu on ekipaazhi kutsumine 10--15 minutit hiljem.

Nupud on nii töökindlad, et neid kogemata põlvega või näpuga vastu minnes pole võimalik aktiveerida.

Reeglina tekitab nupulevajutus nn vaikse häire. Põhimõtteliselt saab nupuga ka sireenid hüüdma panna, see võib aga kurjategija ebasoovitavas suunas tegutsema kihutada.

Paanikanupu paigaldamise sooviga on otstarbekas pöörduda valveteenust osutava turvafirma poole. Nupulevajutusele reageerimise tasu võib olla juba arvestatud teenuse hinna sisse, mõned firmad võivad võtta ka eraldi tasu.

Kuna paanikanupp ühildub kõigi kvaliteetsete valvesüsteemidega, on teda alati võimalik neile juurde lisada.

Statsionaarse paanikanupu hind on umbes 100 krooni, kaasaskantavate hinnavahemik ulatub 1000--3000 kroonini.

Autor: Toomas Tõnisson

Hetkel kuum