2. november 1999 kell 22:00

Kuidas muuta toll efektiivselt ja kiiresti toimivaks?

Mida peaks tegema, teavad kõige paremini härrasmehed, kes seda teevad. Kaugelt on küll hea õpetada, aga minu üks nõuanne on mitte segada tolliülemusi. Minu teada, mis puudutab arvutisüsteemi, siis kaaluti vahepeal, kas lükata rakendamist veel kuu edasi. Minu arvamus oli, et mitte. Kõige hullem aastalõpusegadus on veel ees. Tõepoolest, asi ei ole hästi, aga praegu ei tohi püssi põõsasse visata.

Tolli kui niisugust ära erastada ei saa, kui me tahame ELi minna, siis seal ei tunta ühtegi riiki, kus toll oleks erastatud. Aga on terve hulk toiminguid, mida ka uues tolliseaduse maailmas pannakse deklarantidele või tollimaakleritele. See suund on õige, aga on veel tükk maad minna.

Meil ei ole selliseid kiirestiriknevaid kaupu ja muudatused tolliseaduses puudutavad eelkõige toiduainetetootjaid. Meie eksport on seni sujunud hästi, ja ei ole olnud kunagi mingeid probleeme tolliga. Vähemalt minuni ei ole küll mingeid signaale jõudnud. Võib-olla on selles viga, et me oleme ausalt toimetanud.

Need kes Venemaale oma kaupa toimetasid ja tegid igasuguseid ümbermüüke jne need kannatavad, meie ei ole selliseid asju kasutanud.

Valitsusliit on näidanud oma võimekust raskete ja revolutsiooniliste otsuste tegemisel. Kui me oleme sellise olukorrani jõudnud ja kui enam niipidi ei saa, siis tuleb kuidagi teisiti teha. Ju tuleb teha jälle raskeid ja revolutsioonilisi otsuseid.

Tolli erastamine või konkureeriva erastruktuuri loomine oleks kindlasti üks sellistest otsustest . Kui riik ei ole hakkama saanud, tuleb kuidagi teisiti seda asja teha. Teine võimalus on kogu see tolli ülesehtitus ja juhtkond üle vaadata.

Tolliseaduse muutmise seadusest on küll midagi välja unustatud, mis puudutab Eesti toodete eksporti tax-free tsooni. See segab meie tööd oluliselt. Kui me enne kasutasime kahte vahendusfirmat , kus me viisime ainult ühe korra oma kauba tolli avalikku lattu ja sellega meie kui tootja mure lõppes. Seaduses võiks olla klausel sees, «v.a. ekspordiootele suunatud tooted laevadele õhuliinidele ja saatkondadesse».

Aga tehti ikka nii, et tootjale kott pähe, ja alles siis hakkame vaatama, kuidas ta rabelema hakkab. Mind jätab täiesti külmaks kui tõmmatakse kott pähe neile, kes teadlikult ?likerdavad. Meil ei ole neid skeeme kunagi vaja läinud.

Kuna uue arvutisüsteemi rakendamist teavitati paar päeva ette, siis Remedia on proovinud vältida neil päevadel tolliga toimetamist. Kui oleks meil nüüd olnud eksport, olnuks katastroof. Oleme koostööpartneritel palunud tellimused edasi lükata. Aga see ei ole muidugi lahendus.

Hetkel kuum