Toomas Truuverk • 8. november 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia läks vabalangusse

Seoses Microsofti monopoliks kuulutamisega Ühendriikides tehnoloogiasektoris vallandunud ebakindlus kandus eile üle ka teistesse sektoritesse ja teistele turgudele.

Tõsise tagasilöögi pidi Londoni börsil läbi elama ka Telekomi aktsia, mille GDRi hind kukkus kuuendat päeva järjest uue madalaima tasemeni, peatudes eile õhtul pärast 4,75protsendilist kukkumist 14,525 dollaril ehk Eesti kroonides 72,7 kroonil.

Telekomi aktsia järsk kukkumine eile keskpäeval viis kiirele langusele ka ÄP indeksi, mis lõpetas päeva 2,8% reedesest sulgemistasemest madalamal, 265,57 punktil. Nii madalal oli ÄP indeks viimati käesoleva aasta 15. jaanuaril.

Kuigi turuosalised väidavad üksmeelselt, et aktsiad on fundamentaalselt alla hinnatud, pole langustrendi lõppu näha.

Hansapanga maakler Romet Tepper ütles eile uudisteagentuurile Reuters hetke turusituatsiooni kommenteerides tabavalt, et miks peaks mõni investor soovima praegu aktsiaid osta, kui kõik teised hoopis müüvad. Kuigi ka Tepper möönis, et aktsiate hinnad on madalad, ei tähenda see tema sõnul veel seda, et aktsiad ei võiks veelgi odavamaks muutuda.

Põhinimekirjas ei tõusnud eile ühegi aktsia hind. Koos lisanimekirja aktsiatega suutsid päeva plusspoolel lõpetada vaid Pennu ja Baltika. Pennu puhul tuleb põhjust ilmselt otsida 12. novembril algavast uusemissioonist, milles eile aktsiaid omandanud investor sai veel osalemisõiguse.

Baltika avaldas eile aga oma III kvartali konsolideeritud majandustulemused. Ettevõtte probleemiks võib pidada väikest kasumlikkust -- käesoleva aasta 9 kuuga on teenitud vaid 280 000 kr kasumit. Väikese kasumi põhjusena hakkab silma tööjõukulude 28protsendiline kasv, samas kui tootmismaht on isegi langenud. Tublit tööd tehtud nn seisvate käibevarade (varud ja debitoorne võlgnevus) vähendamisel, mis muudab ettevõtte finantsseisu hetkel küllalt tugevaks.

Hetkel kuum