ÄP fototoimetus • 9. november 1999 kell 22:00

Korruptsioon takistab

Nagu paljud teised rahvusvahelised institutsioonid, on EBRD seni korruptsiooniteemat vältinud, kuid Venemaal tehtud hiljutised suured paljastused on sundinud ka EBRDd selle teemaga tõsisemalt tegelema. Aastaülevaates öeldakse, et ehkki paljud reformiriigid on riigi otsest sekkumist majandusse oluliselt vähendanud ja müünud erakätesse enamiku riigiettevõtteid, püsib ikkagi kaudne sekkumine ettevõtete tegevusse ning neile sunnitakse peale kulusid, mis on seotud altkäemaksu ja bürokraatiaga.

Aastaülevaates on vaadeldud kokku 3000 ettevõtet. Selgub, et suurima osa oma aastatuludest ehk 8,1% peavad altkäemaksudeks andma Gruusia ettevõtted, järgnevad Armeenia (6,8%) ja Ukraina firmad (6,5%). Venemaal on vastav näitaja 4,1%. Uutes firmades neelavad pistised 5,4% aastatuludest, mis EBRD arvates tõsiselt pärsib nende tootmise kasvu ja uute töökohtade loomist.

Aastaülevaate üldistusest selgub, et kõrgeim pistisetase on nõrga keskvõimuga riikides, nagu Gruusia, Armeenia, Aserbaidzhaan. Kuid EBRD rõhutab, et ehkki SRÜ riikides on pistised suuremad, maksvad altkäemaksu samuti Kesk- ja Ida-Euroopa ettevõtted. Poolas kinnitas 32,7% ettevõtetest, et nad maksavad altkäemaksu sageli, Ungaris oli vastav näitaja 31,3% ja T?ehhis 26,3%.

EBRD jõuab oma aastaülevaates korruptsiooni suurt levikut tõestades järeldusele, kui pikaajaline ja keeruline on üleminek kommunismilt turumajandusele. Autorid ütlevad, et kui mõni aasta tagasi arvati, et üleminek on peagi lõppenud, siis nüüd enam keegi nii optimistlik ei ole.

EBRD president Horst Köhler toonitas ülevaates: «Nõrgad institutsioonid on peamine majanduskasvu takistus paljudes siirderiikides.»

Riikide korrumpeeritust on mõõtnud ka organisatsioon Transparency International, kes sel nädalal reastas riigid korruptsiooni järgi kümnepallises skaalas (10 -- korruptsioonivaba; 0 -- läbinisti korrumpeerunud). Selgub, et suure tagasimineku on teinud T?ehhi, kes on langenud 4,8 punktiga 39. kohale. Eesti on 5,7 punktiga 27., Ungari 5,2 punktiga 31. kohal. Kõige ausamad riigid on Taani 10 ja Soome 9,8 punktiga.

Korrumpeeritust ja majanduskuritegevust käsitleti samuti hiljutisel Läänemere piirkonna julgeolekukonverentsil. Nagu ütles USA FBI esindaja Eestis Mark Jimerson, tegutseb Eesti 10, Leedus 10 ja Lätis 8 kuritegelikku rühmitust, kes on asunud oma tegevust legaliseerima ja paigutama rahapesust ja uimastiärist saadavat raha kinnisvarasse ja ettevõtlusse. Jimersoni sõnul muutub organiseeritud kuritegevus Baltimaades järjest agressiivsemaks.

Samal teemal Äripäeval ilmunud:

Riikide erinev reformitee09.11.99

10 aastat Berliini müüri langemisest/Rumeenia05.11.99

10 aastat Berliini müüri langemisest/Poola04.11.99

Autor: ÄP

Hetkel kuum