• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Korruptsioon takistab

  Nagu paljud teised rahvusvahelised institutsioonid, on EBRD seni korruptsiooniteemat vältinud, kuid Venemaal tehtud hiljutised suured paljastused on sundinud ka EBRDd selle teemaga tõsisemalt tegelema. Aastaülevaates öeldakse, et ehkki paljud reformiriigid on riigi otsest sekkumist majandusse oluliselt vähendanud ja müünud erakätesse enamiku riigiettevõtteid, püsib ikkagi kaudne sekkumine ettevõtete tegevusse ning neile sunnitakse peale kulusid, mis on seotud altkäemaksu ja bürokraatiaga.
  Aastaülevaates on vaadeldud kokku 3000 ettevõtet. Selgub, et suurima osa oma aastatuludest ehk 8,1% peavad altkäemaksudeks andma Gruusia ettevõtted, järgnevad Armeenia (6,8%) ja Ukraina firmad (6,5%). Venemaal on vastav näitaja 4,1%. Uutes firmades neelavad pistised 5,4% aastatuludest, mis EBRD arvates tõsiselt pärsib nende tootmise kasvu ja uute töökohtade loomist.
  Aastaülevaate üldistusest selgub, et kõrgeim pistisetase on nõrga keskvõimuga riikides, nagu Gruusia, Armeenia, Aserbaidzhaan. Kuid EBRD rõhutab, et ehkki SRÜ riikides on pistised suuremad, maksvad altkäemaksu samuti Kesk- ja Ida-Euroopa ettevõtted. Poolas kinnitas 32,7% ettevõtetest, et nad maksavad altkäemaksu sageli, Ungaris oli vastav näitaja 31,3% ja T?ehhis 26,3%.
  EBRD jõuab oma aastaülevaates korruptsiooni suurt levikut tõestades järeldusele, kui pikaajaline ja keeruline on üleminek kommunismilt turumajandusele. Autorid ütlevad, et kui mõni aasta tagasi arvati, et üleminek on peagi lõppenud, siis nüüd enam keegi nii optimistlik ei ole.
  EBRD president Horst Köhler toonitas ülevaates: «Nõrgad institutsioonid on peamine majanduskasvu takistus paljudes siirderiikides.»
  Riikide korrumpeeritust on mõõtnud ka organisatsioon Transparency International, kes sel nädalal reastas riigid korruptsiooni järgi kümnepallises skaalas (10 -- korruptsioonivaba; 0 -- läbinisti korrumpeerunud). Selgub, et suure tagasimineku on teinud T?ehhi, kes on langenud 4,8 punktiga 39. kohale. Eesti on 5,7 punktiga 27., Ungari 5,2 punktiga 31. kohal. Kõige ausamad riigid on Taani 10 ja Soome 9,8 punktiga.
  Korrumpeeritust ja majanduskuritegevust käsitleti samuti hiljutisel Läänemere piirkonna julgeolekukonverentsil. Nagu ütles USA FBI esindaja Eestis Mark Jimerson, tegutseb Eesti 10, Leedus 10 ja Lätis 8 kuritegelikku rühmitust, kes on asunud oma tegevust legaliseerima ja paigutama rahapesust ja uimastiärist saadavat raha kinnisvarasse ja ettevõtlusse. Jimersoni sõnul muutub organiseeritud kuritegevus Baltimaades järjest agressiivsemaks.
  Samal teemal Äripäeval ilmunud:
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaitsta tuleb Ukraina maad, mitte Putini nägu
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Homsest saab kaubelda Punktide aktsiatega
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Kolm Eesti meest Skeletonist on kukesammu kaugusel Euroopa aasta leiutaja tiitlist
Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson nomineeriti Euroopa Patendiameti teatel Euroopa Aasta Leiutaja innovatsiooniauhinnale. Töö, mis konkursil silma jäi, võiks aidata fossiilkütustelt puhtale energiale üle minna.
Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson nomineeriti Euroopa Patendiameti teatel Euroopa Aasta Leiutaja innovatsiooniauhinnale. Töö, mis konkursil silma jäi, võiks aidata fossiilkütustelt puhtale energiale üle minna.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.