Toomas Truuverk • 10. november 1999 kell 22:00

Ettevõtted näitavad häid tulemusi

Samal ajal kui Tallinna börsi kauplemispäevast pole taas midagi suurt kirjutada -- käive 8,5 mln krooni ja ÄP indeks langes 0,23%, pakkus eilne päev kaks positiivset uudist börsil noteeritud ettevõtete kohta.

Pool tundi pärast börsi avamist avaldas oma 9 kuu majandusaruanded üks börsi juhtivatest tööstussektori esindajatest -- Saku õlletehas. Hoolimata avaldatu positiivsusest tehti eile Saku aktsiaga börsil vaid kaks väikest tehingut ja aktsia sulgus veidi rohkem kui protsendiga miinuses.

Muidugi võib väita, et turg juba ootas Saku õlletehase häid tulemusi, mistõttu üllatusmomendi puudumisel jäi ka mõju olematuks. Tegelik põhjus peitub vist siiski pigem investorite väheses aktiivsuses.

Kui keegi peab aga investeerimisplaani, siis käis Saku õlletehas eilsete tulemustega lauda tugeva trumbi. Ei ole just tavapärane, et suure tööstusettevõtte käive aastaga 40% kasvab. Pea samapalju kasvas Saku kasum. Pangakontole kogunenud 40 mln kr lubab aga aktsionäridel tuleval kevadel loota taas prisketele dividendidele. Dividendide maksmist toetab ka Saku õlletehase kapitalistruktuur (84% passivast omakapital).

Hästi on Saku hakkama saanud varude juhtimisega järsult kasvanud käibe tingimustes. Kuna varude (tooraine, lõpetamata toodang, valmistoodang) all seisev kapital midagi ei tooda, on firmale kasulik, et selle maht oleks võimalikult väike. Samas on varud otseselt seotud tootmismahuga. Saku suutis 40protsendilise tootmismahu kasvu juures hoida varude kasvu 14 protsendil.

Teine hea uudis tuli reitinguagentuurilt Standard & Poor's, kes tõstis Hansapanga reitingut ühe pügala võrra. Hoolimata sellest, et tegemist oli taas nn public information'il põhineva reitinguga, näitab see rahvusvaheliste institutsioonide usalduse kasvu meie finantssektori vastu ja lubab loota soodsamat investeerimispoliitikat kogu Eesti majandussektori, muuhulgas ka börsi suhtes.

Hetkel kuum