11. november 1999 kell 22:00

Kassaaparaatide nõue toob riigieelarvesse miljardi

Viljandi ettevõtja Tauno Tuula sõnul peaks riik nõudma kassat?eki väljastamist eranditult iga ostutehingu puhul ning seda igas väikepoes, kioskis ja turuputkas. See aitaks maksustada olulise osa nn mustast kaubandusest ning riigi tulu maksudest kasvaks Tuula hinnangul vähemalt 1,4 miljardi krooni võrra.

Rahandusminister Siim Kallase sõnul toetab ministeerium igati kaupmeeste ettepanekute põhiideed, mille kohaselt eranditult iga müüja peab ostu kohta kassat?eki andma. Millal rahandusministeerium konkreetsete dokumentideni jõuab, ei osanud Siim Kallas veel öelda. «Põhimõtteliselt me juba tegeleme sellega, aga terviklik kontseptsioon ei ole veel paberil,» lausus Kallas.

Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Rudolf Kuldkepp ütles, et ka liit asub lähiajal taotlema nn kassanõude kehtestamist, sest nii paraneksid oluliselt konkurentsitingimused ja väheneks maksustamata käive.

«Praegu maksavad makse ainult suuremad tegijad ja sellevõrra on nende kulud suuremad ja kasum väike,» ütles Kuldkepp. «Meie hinnangul müüakse praegu turgudel tervelt 70 protsenti garderoobikaupadest. Toidukaupadest realiseeritakse turgudel EMORi uuringu järgi 40 protsenti, aga kõige selle pealt ju makse ei maksta,» ütles Kuldkepp.

Kuldkepp arvas, et kui kassaaparaadid muutuvad kohustuslikuks, võiksid need olla ka taadeldud ja plommitud, et igaüks ei saaks seal sisalduvaid andmeid muuta.

Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd ütles, et amet tegi juba juulis rahandusministeeriumile konkreetsed ettepanekud, et vähendada maksupettusi kaubanduses ja mujal.

«Soovime sellise jaemüügi korra kehtestamist, kus ost registreeritakse igal juhul fiskaalkassas või arvutisüsteemis,» ütles Sõerd. «See tähendab, et kassad peavad olema nii putkades kui pisipoodides, et hiljem oleks võimalik nende käivet kontrollida. Suuri poode muudatused ei puuduta, sest seal on kassasüsteemid juba olemas.»

Sõerd meenutas, et ka 1994. aastal oli kassanõude kehtestamine päevakorral, kuid sellest loobuti eeskätt väikekaupmeeste vähese maksevõime tõttu. «Praegu on ajad muutunud ja kellelgi ei tohiks 5000kroonine aparaat üle jõu käia,» lisas Sõerd. Ta ei näinud probleemi ka selles, et uus kord võiks revidentide töökoormust suurendada, sest kontroll toimub niikuinii pisteliselt. Samuti aitaks kontrolli tugevnemine tervendada konkurentsi, sest praegu on halvemas seisus need, kes makse maksavad.

Tauno Tuula oli küll nõus väitega, et turukaubanduse maksustamine võib tõsta hindu turul, kuid tema arvates ei õigusta see siiski pettust. «Peame otsustama, kas läheme riikluse või riigi petmise teed,» ütles Tuula.

Autor: Lauri Liikane

Hetkel kuum