• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kassaaparaatide nõue toob riigieelarvesse miljardi

  Viljandi ettevõtja Tauno Tuula sõnul peaks riik nõudma kassat?eki väljastamist eranditult iga ostutehingu puhul ning seda igas väikepoes, kioskis ja turuputkas. See aitaks maksustada olulise osa nn mustast kaubandusest ning riigi tulu maksudest kasvaks Tuula hinnangul vähemalt 1,4 miljardi krooni võrra.
  Rahandusminister Siim Kallase sõnul toetab ministeerium igati kaupmeeste ettepanekute põhiideed, mille kohaselt eranditult iga müüja peab ostu kohta kassat?eki andma. Millal rahandusministeerium konkreetsete dokumentideni jõuab, ei osanud Siim Kallas veel öelda. «Põhimõtteliselt me juba tegeleme sellega, aga terviklik kontseptsioon ei ole veel paberil,» lausus Kallas.
  Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Rudolf Kuldkepp ütles, et ka liit asub lähiajal taotlema nn kassanõude kehtestamist, sest nii paraneksid oluliselt konkurentsitingimused ja väheneks maksustamata käive.
  «Praegu maksavad makse ainult suuremad tegijad ja sellevõrra on nende kulud suuremad ja kasum väike,» ütles Kuldkepp. «Meie hinnangul müüakse praegu turgudel tervelt 70 protsenti garderoobikaupadest. Toidukaupadest realiseeritakse turgudel EMORi uuringu järgi 40 protsenti, aga kõige selle pealt ju makse ei maksta,» ütles Kuldkepp.
  Kuldkepp arvas, et kui kassaaparaadid muutuvad kohustuslikuks, võiksid need olla ka taadeldud ja plommitud, et igaüks ei saaks seal sisalduvaid andmeid muuta.
  Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd ütles, et amet tegi juba juulis rahandusministeeriumile konkreetsed ettepanekud, et vähendada maksupettusi kaubanduses ja mujal.
  «Soovime sellise jaemüügi korra kehtestamist, kus ost registreeritakse igal juhul fiskaalkassas või arvutisüsteemis,» ütles Sõerd. «See tähendab, et kassad peavad olema nii putkades kui pisipoodides, et hiljem oleks võimalik nende käivet kontrollida. Suuri poode muudatused ei puuduta, sest seal on kassasüsteemid juba olemas.»
  Sõerd meenutas, et ka 1994. aastal oli kassanõude kehtestamine päevakorral, kuid sellest loobuti eeskätt väikekaupmeeste vähese maksevõime tõttu. «Praegu on ajad muutunud ja kellelgi ei tohiks 5000kroonine aparaat üle jõu käia,» lisas Sõerd. Ta ei näinud probleemi ka selles, et uus kord võiks revidentide töökoormust suurendada, sest kontroll toimub niikuinii pisteliselt. Samuti aitaks kontrolli tugevnemine tervendada konkurentsi, sest praegu on halvemas seisus need, kes makse maksavad.
  Tauno Tuula oli küll nõus väitega, et turukaubanduse maksustamine võib tõsta hindu turul, kuid tema arvates ei õigusta see siiski pettust. «Peame otsustama, kas läheme riikluse või riigi petmise teed,» ütles Tuula.
  Autor: Lauri Liikane
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Nasdaq Tallinn jätkas languskursil
Nasdaq Tallinn langes täna pool protsenti, tirides kaasa ka Balti koondindeksi Baltic Benchmark.
Nasdaq Tallinn langes täna pool protsenti, tirides kaasa ka Balti koondindeksi Baltic Benchmark.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Nordea Eesti: vastutustundliku tegutsemise alustalaks on hoolivad töötajad ja kaasav juhtimine
Vastutustundlikkus on Nordea Eesti jaoks ainus viis, kuidas äri teha. Põhjamaise finantsettevõttena tegutsetakse oma klientide teenindamise ja nende unistuste täitmisele kaasaaitamise nimel. Ettevõtte töötajad lähtuvad oma igapäevastes tegevustes sellest, milline on nende mõju seotud inimestele, ümbritsevale kogukonnale ja keskkonnale.
Vastutustundlikkus on Nordea Eesti jaoks ainus viis, kuidas äri teha. Põhjamaise finantsettevõttena tegutsetakse oma klientide teenindamise ja nende unistuste täitmisele kaasaaitamise nimel. Ettevõtte töötajad lähtuvad oma igapäevastes tegevustes sellest, milline on nende mõju seotud inimestele, ümbritsevale kogukonnale ja keskkonnale.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.