• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Põlevkivi saadab kontoritöötajad tänavale

  «Peakontoris töötas 16 autojuhti,» kirjeldas Jostov eelmise juhtkonna kaadripoliitikat. «Praegu juhivad kõik üksuste juhtivtöötajad ise autot.» Jostov lisas, et ta kavatseb vallandamiste ja Eesti Põlevkivile kuuluvate ettevõtete liitmisega vähendada põlevkivitonni hinda kolmandiku võrra -- praeguselt 133 kroonilt 100 kroonile. Ligi 200 ettevõtte administratsioonitöötaja vallandamine tähendab aastas ligi 12 miljoni krooni suurust kokkuhoidu.
  Eesti Põlevkivi personalijuht Anneli Teelahk ütles, et erialade järgi vallandatakse laborante, autojuhte ja raamatupidajaid. «Uue juhtkonna eesmärk on kaadri noorendamine, sest alles septembris mõjus 40aastane inimene Eesti Põlevkivi peamajas verisulis noorukina,» selgitas Teelahk. Senised töölepingud on tema sõnul reeglina lõpetatud poolte kokkuleppel.
  Eesti Põlevkivi liitis eelmisel nädalal kolm iseseisva aktsiaseltsina töötanud karjääri -- Sirgala, Aidu ja Narva -- ASiks Põlevkivikarjäärid. Uue ASi direktor Aleksander Borovkov ütles reedel, et esitab kahe nädala pärast koondatavate nimekirja. Kolme aktsiaseltsi 120 administratiivtöötajast koondatakse iga kolmas. Borovkovi sõnul tõusevad vallandamise tagajärjel tema asetäitjate palgad võrreldes kolme varasema ASi juhtide palkadega. Teiste töötajate palgatase jääb samaks.
  «Esmajärjekorras vallandan pensionärid,» jätkas Borovkov. «Samal ajal otsin tööle noori spetsialiste, kes on kõrghariduse saanud pärast perestroikat.»
  Ehkki vallandamiste üks eesmärke on põlevkivi hinna alandamine, ei kavatse Eesti Energia kärpida elektri hinda tarbijatele, vaid suurendab hinnavahe arvel oma tulusid.
  «Põlevkivi hinna alanemine säilitab Narva Elektrijaamade kui elektritootja konkurentsivõime,» selgitas ASi Narva Elektrijaamad juhatuse esimees Lembit Vali.
  Põlevkivi hind moodustab 62 protsenti Narva Elektrijaamades toodetava elektrienergia hinnast. Hinna kärpimine kolmandiku võrra kahandab elektrijaama kulutusi tootmisele ligi 15 protsenti.
  Energiaturu inspektsiooni peadirektor Allan Sepp ütles, et ta ei välista inspektsiooni algatust taotleda elektrienergia tariifide alandamist, juhul kui põlevkivi hind langeb. Sepp lisas, et põlevkivi hinna langetamine muudab edaspidi elektrienergia tariifide tõstmise Eesti Energiale raskeks.
  Nii Eesti Energia kui ka Eesti Põlevkivi peavad taotlema oma toodangu hinna muutmisele kinnituse energiaturu inspektsioonist vähemalt kuuekuulise etteteatamisega.
  Eesti Gaasi juhatuse liige Sergei Zagrebailov sõnas, et kliendi seisukohalt peaks elektri hind nüüd vähenema. «Tahaksin kuulda Eesti Energia selgitusi, miks põlevkivi odavnedes hinda langetada ei saa,» lisas Zagrebailov. «Nad kasutavad monopolisti seisundit.»
  Jõhvi linnapea Aavo Keerme ütles, et loodetavasti on enamus Eesti Põlevkivist vallandatavad pensionärid, sest kolmandik Jõhvi linnale laekuvast üksikisiku tulumaksust tuleb sellest asutusest.
  Ida-Virumaa tööhõiveameti juhataja Maie Metsalu sõnul pole tema Eesti Põlevkivilt koondamisteadet veel saanud. Ta hindas vallandatavate töötajate võimalusi Ida-Virumaal uut tööd leida kesiseks. «Kui kõrgharidusega administratiivala töötaja jääb tööotsingul oma erialale kindlaks ega ilmuta valmisolekut ümberõppeks, siis ta tõenäoliselt tööd ei leia,» ütles ta.
  Metsalu lisas, et ta loodab Eesti Põlevkivi koondamisteadet saada mitte varem kui uuel aastal, sest riigieelarvest töötute ümberõppeks ja konsultatsioonideks ette nähtud summad on praeguste töötute peale aasta lõpuni ära planeeritud.
  Ida-Virumaa ligi 113 000 tööealisest elanikust on töötuid 9,8 protsenti ehk üle 11 200 inimese.
  Järgmise sammuna kavatseb peadirektor Mati Jostov ühendada kõik eraldi aktsiaseltsidena töötavad kaevandused ASiks Põlevkivikaevandused ning müüa maha kolm tootmisega otseselt mitte seotud ettevõtet -- aktsiaseltsid Toila Sanatoorium, Põlevkivi Kaubandus ja Põlevkivi Ehitus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Koolitaja: et oma ärist aru saada, tuleb protsessid üle vaadata
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Töötute arv vähenes aastaga 9200 inimese võrra
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Ukraina: mereblokaad ohustab globaalset toidujulgeolekut
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.