Kaja Koovit • 14. november 1999 kell 22:00

Telekom tõstab turgu

Arvestades seda, et Telekomi aktsia peegeldab välismaist huvi siinse väärtpaberituru vastu ja Londonis on suur müüja kadunud, tähendab see, et ka Eesti turul peaks langustrend olema murtud, rääkis Hansapanga maakler Mattias Mustonen.

Telekom on välisinvestoritele huvipakkuv aktsia ja arvestades aktsia hinna vahepealset suurt langust, on praegune 75kroonine hinnatase atraktiivne, lausus Ühispanga analüütik Sven Kunsing. Ta märkis, et fundamentaalselt põhjendatud aktsia hind on panga hinnangul 95 kooni ringis. Suprema avaldatud Telekomi aktsia oodatav hind on 117,3 krooni.

Neljapäeval avaldab Telekom III kvartali majandustulemused. Ühispank prognoosib Eesti Mobiiltelefoni (EMT) 9 kuu käibeks 1,2 mld krooni ja kasumiks 340--450 mln krooni ning Eesti Telefonile vastavalt 1,75 mld krooni suurust käivet ja 220--230 mln krooni kasumit. Nende majandustulemustega kinnitaks Telekom Ühispanga tehtud 95kroonilist hinnaprognoosi, kinnitas Kunsing.

Kui ettevõtte majandustulemused vastavad ootustele, võiks see aktsiaturule meelitada lisainvesteeringuid, usuvad spetsialistid.

Kohalike investorite raha ei suuda siinset turgu oluliselt mõjutada ja analüütikud ootavad välisraha tulekut Eesti turule juba detsembris. «Kui kõik ootavad, et tõus tuleb jaanuaris, siis tekib kindlasti seltskond, kes tahab seda ennetada,» lausus Mustonen.

«Mina tooks küll osa raha rahaturufondidest või hoiustest aktsiaturule, mis tõotab perspektiivis suuremat kasumit,» ütles Suprema analüütik Veikko Maripuu. Ta möönis, et kohalikest investoritest ei taha keegi olla esimene julge hunt, kes oma raha deposiidist aktsiaturule toob.

«Eesti juhtivate aktsiate hinnatasemed on suhteliselt madalad ja paarikümneprotsendiline hinnatõus ei tohiks olla mingi probleem,» ütles Kunsing.

Välisfonde hoiab siinsest turust eemal ka lähenev aastalõpu boonuste maksmise aeg.

Vt. ka graafkut:Telekomi aktsialt oodatakse kosumist

Hetkel kuum