ÄP fototoimetus • 16. november 1999 kell 22:00

Allkirja nõudmine arvetele võib kaduda

Täna on riigikogus teisel lugemisel käibemaksuseaduse muutmise seadus, mis peaks jõustuma aastavahetusel. Eelnõu kohaselt kaob seadusest säte, et igal arvel peab olema kaupa või teenust müüva füüsilise või juriidilise isiku esindaja allkiri.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro ütles, et allkirja nõue on ajale jalgu jäänud. Tema sõnul ei võimalda vaidluste puhul arve all olev teadmata autori kritseldus midagi selgeks teha. «Allkirju skaneeritakse ja trükitakse, see ei ole ka reaalne, et ettevõtte juht seisab kassa kõrval allkirju andmas,» selgitas Oro.

Samas tuleb eelnõu kohaselt lisada arvele alates 1. jaanuarist arve esitaja käibemaksukohustusluse registreerimisnumber. Oro sõnul on see ja mitu teist uut sätet suunatud vohava maksupettuse vähendamiseks.

«See on väga hea, et allkirjanõue arvetelt kaob,» ütles rahandusministeeriumi juures asuva raamatupidamistoimkonna esimees Rita Ilisson. Tema sõnul tuli ettevõtete vahelises arveldamises tarbetu nõue maksuseadustesse mõned aastad tagasi kopeerituna raamatupidamisseadusest. «Allkiri on pigem ettevõttesisese raamatupidamiskontrolli instrument,» lausus Ilisson. «See pole niivõrd oluline kaupade või teenuste väljaminekul, kuivõrd nende ettevõttesse sisseostmisel.»

Seletuskirja kohaselt on seaduseelnõu peamine eesmärk viia senisest paremini ellu käibemaksu kui laia maksubaasi ning väheste maksusoodustustega tarbimismaksu ideoloogiat.

Seadusest kaovad ka mitmed maksuvabastused ja nullmäärad, mille kaudu on seni osa majandustegevuse valdkondi saanud soodustusi.

Autor: ÄP

Hetkel kuum