Tõnis Oja • 22. november 1999 kell 22:00

Jaapani majanduse väljavaated head

Jeeni kurss tugevnes eile umbes 1,5 protsenti 104,84 USD/JPY-ni, sest ootused Jaapani majanduse osas on jätkuvalt positiivsed. Jaapani väliskaubanduse ja -tööstuse ministeeriumi kõrge ametnik teatas eile, et riigi III kvartali sisemajanduse kogutoodang ei tule tõenäoliselt negatiivne. Uudis tekitas aktsiahindade ralli ning Nikkei indeks hüppas 1,4% -- kõrgeimale tasemele alates 1997. aasta augustist. Kui ministeeriumi prognoos osutub õigeks, on Jaapani majandus kasvanud kolm kvartalit järjest pärast viis kvartalit kestnud kahanemist, mis viis saareriigi majanduse viimase 50 aasta sügavamaisse kriisi. Kuigi majanduskasv ei ole arvatavasti suur (prognoositakse 0,1protsendilist SKT kasvu), loevad analüütikud seda heaks märgiks. Jeeni edasise tugevnemise hoidis ära vaid hirm saareriigi keskpanga interventsiooni ees.

Euro kurss jäi eile dollari suhtes väheliikuvaks. Lähiajal võib ühisraha veidi tugevneda, kui Saksamaa tarbijahinnaindeks näitab kasvutendentsi. Analüütikute sõnul on turg repomäära tõstmise Euroopa keskpanga poolt järgmise aasta alguses laenuintressidesse juba sisse arvutanud.

Rubla kurss langes eile uuele rekordmadalale tasemele. Sügavama languse hoidis ära keskpanga toetus.

Hetkel kuum