Viktoria Korpan • 23. november 1999 kell 22:00

MicroLinki ootab kahjum

Balti riikide suurima infotehnoloogiakontserni MicroLink juhatuse esimees Allan Martinson ütles eile, et kontsern on valmis tegema suuri investeeringuid internetiteenuste arendamisse ja järgmisel aastal on ettevõttel plaanis teha 100 miljonit krooni investeeringuid. «Kasv on tähtsam kui kasum,» nentis ASi MicroLink Online juhataja Avo Raup.

Praegu on MicroLinkil sõlmitud uudisteagentuuriga Baltic News Service (BNS) kokkulepe, et BNS müüb 2000. aasta alguses oma 50protsendilise osaluse Eesti suurimas internetiväravas Neti Värav online.ee MicroLinkile 2 miljoni krooni eest.

1999. aasta alguses BNSi ja MicroLinki loodud online.ee on Eesti külastatavaim internetilehekülg, millel on 30 000 kasutajat. Pärast online.ee käivitamist on Eestis loodud mitu konkureerivat internetiväravat. «Kõik suuremad internetiväravad on nüüd BNSi kliendid ja BNSi poliitikaga ei sobi omada osalust klientfirmas,» põhjendas aktsiate müüki BNSi juhatuse esimees George Shabad.

Eile käivitas MicroLink uue internetivaldusfirma Delfi, mis haldab internetiväravaid delfi.ee ja delfi.lv, mis asendavad varasema online.ee.

Delfi koondab kõiki seniseid internetiteenuseid ja viit internetipoodi, mis müüvad arvuteid, videoid, muusikat, pileteid ja raamatuid. MicroLinki septembris avatud internetipoe raamat.delfi.ee oktoobri käive oli Martinsoni sõnul pool miljonit krooni.

ASi Delfi hakkab juhtima endine kinnisvaraärimees Ville Jehe, kes tuli MicroLinki tööle sel suvel ning oli e-kommertsi ja uue meedia üksuste direktor.

Internetiteenuse pakkuja AS MicroLink Online ja Läti tütarfirma Parks LvNet said uueks nimeks Delfi Online, samuti nimetatakse ümber senised tooted.

Delfi Online aktsiakapital on 25 miljonit krooni ning ettevõte plaanib 2000. aasta käibeks ligi 150 miljonit krooni. Jehe sõnul on firmal detsembrist esindus Leedus ning eesmärk on avada ka leedukeelne Delfi internetivärav.

«Delfi meelitab külastajaid põhiliselt uudistega, sest muud teenused, nagu näiteks linkide kataloog ja otsing, ei ole piisavalt põhjalikud ega rahulda kasutaja vajadusi,» sõnas delfi.ee-ga konkureeriva endise Pennu loodud internetivärava xxl.ee arendusjuht Priit Vaikmaa. «Suurim miinus on liiga kirju kujundus, samas internetikaubanduse ja uudiste lahendused on head.»

Hetkel kuum