• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankuri võis tappa maffia

  67aastane Edmond Safra, kes oli Republic Bank of New Yorki asutaja ja omanik, hukkus läinud nädalal Monte Carlo eliitlinnaosas tugeva valve all olnud kolme pangakontori peal asunud luksuskorteris, kuhu tunginud kaks maskides meest maja põlema süütas.
  Monaco politsei andmetel suri koos naisteenijaga vannituppa sulgunud Safra vingugaasimürgitusse, kuid Prantsuse politseil on jälle andmeid, et ta võidi tappa ka sinna põgenemisel. Maja teises tiivas viibinud Safra brasiillannast abikaasa Lily ja tütar pääsesid vigastusteta.
  Mõrvaritel õnnestus põgeneda, ning nende toimetulek kogenud ihukaitsjatega annab asjatundjatele alust oletada, et tegemist oli organiseeritud kuritegevuse esindajatega. Uurijatele on seni mõistatuseks, kuidas suutsid kurjategijad tungida kolme pangakontori peal asunud ülivalvatud Safra korterisse ja sealt hiljem jälle nähtamatult kaduda.
  Süürias sündinud Liibanoni passiga juudi päritolu Edmond Safral oli pankurina hea maine. Parajasti olid tal lõpukorral läbirääkimised HSBC pangaga, kellele ta kavatses müüa 28% Republic Bank of New Yorki aktsiatest. 2,8 miljardi dollari suuruse tehingu sõlmimine oli viibinud ühe panga kliendi võltsitud Jaapani obligatsioonide skandaali tõttu. Sel nädalal pidi tehingu heaks kiitma USA keskpank.
  Põhjuseks, miks Safra tapmise puhul spekuleeritakse Vene maffiaga, on asjaolu, Republic Bank of New York oli aidanud USA võimudel kontrollida väidetavat Venemaa rahapesu läbi välispankade. See koostöö tuli ilmsiks eelmisel suvel, kui uuriti Benexi firma kahtlasi kontosid Bank of New Yorkis. Sügisel sai teatavaks ka fakt, et Republic Bank of New York oli sulgenud mitu venelastega seotud kontot.
  Edmond Safra pani oma varandusele aluse Brasiilias asutatud kaubandusfirmaga. 1953. aastal siirdus ta pangandusse ja asutas Genfis Kaubandus- ja Arengupanga (TDB), mille ta müüs 1985. aastal American Expressile.
  Edmond Safra tutvusringkond oli väga suur ja ülemaailmne, ulatudes Saudi printsist Ameerika, Jaapani, Ladina-Ameerika ja Venemaa ärimeesteni. «Safra tasemega pankuri klientide hulgas on kõrgseltskonna esindajate seas tihtipeale ka kriminaalse taustaga tegelasi, mis teeb uurimise väga raskeks,» väitis üks USA allikas. Eelkõige just väga väärikate klientide pärast oli HSBC huvitatud Republic Bank of New Yorki ostmisest.
  Nüüdne Edmond Safra vägivaldne surm on tekitanud küsimuse, kas järsku ei olnudki tema suur finantsimpeerium nii laitmatu, nagu see välja paistis. Kahtlejad viitavad seejuures kolmele viimaste aastate sündmusele: tema suurele ärikahjumile Venemaal, Republic Bank of New Yorki seotusele nn Princetoni skandaaliga ja nüüd Safra mõrvale.
  Safra pärijaks on tema abikaasa Lily, kes viimasel ajal võttis järjest rohkem osa mehe äritegevusest.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Reklaamiagentuuride TOPi võitja: eelmise aasta eesmärk oli püsimajäämine
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.