Tõnis Oja • 7. detsember 1999 kell 22:00

Hongkong usaldab eurot

Esmaspäevane 2,5protsendiline euro kursi tugevnemine materialiseerus eile Eesti panga ametliku kursina. Dollari ametlikuks kursiks fikseeris Eesti Pank eile 15,24716 krooni, mis on 2,21% esmaspäevasest madalam. Keskpank fikseeris esmaspäevase ametliku kursi enne ühisraha kiire tõusu algust.

Eile liikus euro kurss kitsastes piirides. Toetust sai ühisraha tööpuuduse vähenemisest Saksamaal 29 000 tööealise võrra, mis oli üle nelja korra loodetust enam. Võib-olla veelgi suurema toetuse sai euro Hongkongist. Maailma ühe suuremate välisvaluutareservidega keskpanga juht teatas kavatsusest suurendada euro osakaalu valuutareservis seniselt 10 protsendilt 15ni. Euro osakaalu kasvatamist põhjendati USA maksebilansi tasakaalustamatuse ja Ühendriikide finantsturgude liigse haavatavuse tõttu. Hongkongis kehtib valuutakomitee süsteem, kusjuures sealne dollar on seotud USA dollariga kursiga 7,8 USD/HKD. Hongkongi rahandussüsteemi valuutareservide kogumaht on kokku 30 mld dollarit, eurosid ostetakse kokku 1,5 mld dollari väärtuses. Samas ei teatatud kattevara muutmise ajakavast. Kuigi tehingute kogumaht ei ole valuutaturgude kogukäibega võrreldes suur, on see uudis euro kursile positiivne.

Hetkel kuum