• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tarbijakaitse: tanklad petavad

  Tarbijakaitseamet kontrollis 1.--3. detsembrini viit tanklat, mis kuulusid Neste, Shelli, Statoili, Lukoili ja EK kettidesse. Kõigis oli ameti teatel bensiinimargi 95E nime all müügis kütus, mille kvaliteedinormid sellele ei vasta. Ameti peadirektor Helle Aruniit ütles eile, et tegemist on otsese tarbijate petmisega. «Kui ma võtan tanklast bensiini 95E ja tegelikult saan paaki 95-le vastava kütuse, siis mis see muud on kui pettus,» lausus ta.
  Aruniidu sõnul nähtus ka bensiinipartiiga kaasas olnud dokumentidest, et kütust müüakse vale nime all. «Meie inspektorid küsisid kõigepealt näha dokumente, kust selgus, et paberite kohaselt oli tanklates sees ainult bensiin 95. Siis peaks neil ju olema 95E kohal silt, et vabandage, seda kütust meil ei ole. Võtsime ka proovid ja analüüs näitas, et tegemist oli bensiiniga 95,» rääkis Aruniit.
  Kütusefirmade esindajate sõnul pole probleem mitte kütuse kvaliteedis, vaid selle keskkonnasõbralikkuses, mille osas on Eesti nõuded tükk maad karmimad Euroopa Liidu omadest. «Võib jääda eksitav mulje, et müüme pliivaba sildi all pliisisaldusega kütust. Oleme tähistanud oma tanklates müüdava pliivaba oktaaniarvuga 95 bensiini 95E-ks, sellest lähtudes, et «E» tähistab selle vastavust euronõuetele. Kogu Euroopa sõidab sellega ja see on aktsepteeritud kui kütus, mis sobib pliivaba bensiini nõudvatele autodele. Tarbija jaoks ohtu pole,» kinnitas Shell Eesti juhatuse liige Riina Aamisepp eile.
  Aamisepa sõnul on Eestis sama kütust müüdud kogu aeg, mil pliivaba kütus on turul olnud. «Siin on ilmselt küsimus märgistuses ning soovime tarbijakaitseametiga need küsimused läbi arutada,» lausus Aamisepp.
  Eesti Õliühingu nõunik Kaljo Aamer ütles, et Euroopa Liidu normid lubavad bensiinile 95E 0,05% suurust väävlisisaldust. Eestis on sama number kümme korda väiksem ehk 0,005 protsenti.
  Eesti Statoili peadirektori Epp Kiviaia sõnul on nende tanklates müüdava bensiini 95E väävlisisaldus 0,01 protsenti. «Vahe on ainult väävlisisalduses, mitte pliimäärades, nagu tarbijakaitseamet ekslikult on teatanud,» kinnitas Kiviaed. Ta lisas, et kõrgetele Eesti standarditele vastavat bensiini 95E hulgimüüja Neste Eesti maale ei too ja see oleks tarbijale ka märksa kallim kui praegu müüdav kütus.
  Helle Aruniit ei osanud eile täpselt öelda, kui palju tanklates bensiini 95E nime all müüdud kütus Eestis kehtivaid norme ületas. «Minu vastus kütusefirmadele on see, et me ei ole veel Euroopa Liidu liikmed, vaid elame Eestis ning siin kehtivaid õigusakte tuleb järgida. Suvel me kontrollisime sama asja ning siis oli müügil 95E, nii et midagi võimatut siin pole. Tarbijat huvitab ju ainult see, kas ta saab seda kütust, mida talle lubatakse,» märkis Aruniit.
  Shelli Katusepapi tänaval asuva tankla juhataja Valdo Põder oli tarbijakaitseametnike reidist rääkides napisõnaline. «Mind ei olnud kohal, kui nad kontrollima tulid, seetõttu ei oska ma ka midagi öelda. Minu poole igatahes tarbijakaitse pöördunud pole,» rääkis Põder.
  Kuna Põder opereerib tanklat eraldiseisva juriidilise isikuna, siis määratakse võimalik rikkumisest tulenev trahv, mis Aruniidu sõnul on maksimaalselt 10 000 krooni, tema firmale, mitte Shell Eestile.
  Autor: Henrik Ilves
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.