• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mäng sajandi suurkujult

  Pilet käesoleva sajandi suurima dramaturgi Luigi Pirandello aegumatule armukadedusdraamale või iirlasest absurdiklassiku Samuel Becketti «Lõppmängule» on enne aastavahetust hea kingitus sõpradele või tuttavatele.
  - Homme esietendub Linnateatris XX sajandi suurimate dramaturgide hulka kuuluva Luigi Pirandello näitemäng «Täna õhtul improviseerime». Pisaraid ja koomikat pakkuvat vaatemängulist lugu näeb publik vaid loetud arv kordi.
  Esituskordade vähesuse põhjus on lavastaja Jaanus Rohumaa sõnul see, et näitemäng on EMA Kõrgema Lavakunstikooli XIX lennu bakalaureuselavastus ning kui kursus kevadel lõpetab, on neid sügisel väga raske jälle kokku korjata.
  Tüki kohta ütleb Rohumaa, et 1929. aastal kirjutatud «Täna õhtul improviseerime» jõuab eesti lavale esimest korda ning tema leidis alles hiljaaegu eesti keelde tõlgitud näidendi Näitemängu Agentuurist. Lavastamise poole pealt tunnistab Rohumaa, et noorte näitlejatega töötamine on huvitav ning tema kui lavastaja jaoks väga suur väljakutse.
  Näidendi tegevus toimub Itaalias, kus lavastaja doktor Hinkfuss on kutsunud kokku grupi näitlejaid, et kanda üheskoos improviseerides ette üks Luigi Pirandello vana novell. Hoolimata esialgsetest protestihüüetest, tülitsemisest ja loobumismeeleolust elavad näitlejad oma rollidesse sisse ning toovad meie silme ette kirgliku ja sünge armukadedusdraama kahe ilmasõja vahelisest Sitsiilia väikelinnast.
  Rohumaa lisab, et Luigi Pirandellot ei kutsuta asjata sajandi klassikuks ning tal on tänapäevalgi meile oma õpetlik sõnum edasi öelda.
  Esietendus 11. detsembril Tallinna Linnateatri väikeses saalis
  Lavastust mängitakse ainult 30 korda
  - autor Luigi Pirandello
  tõlkija Anne Kalling
  lavastaja Jaanus Rohumaa
  kunstnik Mae Kivilo
  Osades:
  - doktor Hinkfuss -- Roman Baskin
  perekond La Croce:
  - isa, härra Palmiro -- Janek Joost, Margus Prangel
  ema, proua Ignazia -- Kersti Heinloo
  tütred:
  - Mommina -- Maarja Jakobson
  Totina -- Piret Simson
  Dorina -- Ingrit Vaher
  Nené -- Katrin Pärn
  lauljatar -- Eva Püssa
  ohvitserid:
  - Rico Verri -- Tambet Tuisk
  Pomarici -- Andres Mähar
  Pometti -- Janek Joost, Margus Prangel
  Sarelli -- Ranet Rees
  Mangini -- Tarmo Prangel
  - Eile esietendus Eesti Energeetikamuuseumis Samuel Becketti «Lõppmäng», näidend, mida autor peab ise kõige armsamaks.
  Lavastaja ja instseneerija Mati Unt ütleb, et ta on Becketti näidendite vastu kogu aeg huvi tundnud, kuid «Lõppmängu» lavastamise mõte tekkis tal seoses millenniumiga, sest näidendi tegevus toimub väljaspool konkreetset ruumi, mil on käes maailma lõpp ning akna taga on suur veeuputus.
  Becketti teksti kohaselt peaks olema laval neli tegelaskuju, kuid Unt jättis lavastusest kaks tegelast välja. «Jõuab siis kõike siin ilma peal teha,» põhjendab lavastaja ise Ema ja Isa väljajätmist. Samuti tõi Unt lavale naistegelase, kuigi Becketti variandis peavad dialoogi kaks meest.
  Unt ütleb, et Beckett ei tahtnud tõesti näha oma lavastustes naisi, kuid laval toimuv polegi abielusuhe. Samas lisab ta, et kahe mehe vaheline dialoog võtab jälle homoseksuaalse varjundi ning seda ju ka Beckett ei mõelnud.
  Ebahariliku mängupaiga kohta ütleb Unt, et Energeetikamuuseumi leidis lavastuse jaoks Ingo Normet. «Draamateatri väike saal ongi ammendunud,» on Unt rahul.
  Millenniumi ja maailmalõpu kohta arvab aga Unt, et paljud protsessid võivad kord plahvatada ning teda muuseas üldse ei huvita vaidlused, kas sajandivahetus on sel või järgmisel aastal.
  esietendus 9. detsembril Eesti Energeetikamuuseumis (Põhja pst 29)
  - autor -- Samuel Beckett
  tõlkija -- Mati Unt
  lavastaja -- Mati Unt
  lava-, kostüümi- ja muusikakujundus Mati Unt
  Osades
  - Hamm -- Guido Kangur
  Clov -- Viire Valdma
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaitsta tuleb Ukraina maad, mitte Putini nägu
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Iga hinnaga saavutatud relvarahu Venemaaga teeniks Lääne-Euroopa mugavuse, mitte Ukraina huve. Selle soovitajatel jätkub lihtsalt jultumust väita midagi muud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Väikeste linnade uued arendused langevad surve alla
Arendajad ja kinnisvaraekspert leiavad, et kiire hinnatõus Tallinnas ei anna hoogu korterelamute kerkimisele väikestes linnades – pigem hakkab see peatuma. Samas ei ole kõik seda meelt ja julgevad uusi arendusi püstitada.
Arendajad ja kinnisvaraekspert leiavad, et kiire hinnatõus Tallinnas ei anna hoogu korterelamute kerkimisele väikestes linnades – pigem hakkab see peatuma. Samas ei ole kõik seda meelt ja julgevad uusi arendusi püstitada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.