• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro ei tule niipea

  Praegu ei ole selliseid argumente, mis sunniks eurot täna kasutusele võtma, ütles Peter Lõhmus. Lõhmuse sõnul peaks eurole üleminek toimuma pärast Euroopa Liidu ja Euroopa rahaliiduga ühinemist.
  Lõhmus möönis, et kui mingi aja pärast selgub, et euro kasutuselevõtt oleks põhjendatud ja kiirendaks lõppeesmärgile jõudmist, siis võib küsimus taas päevakorda tõusta.
  Lõhmus lisas, et euro ennetähtaegse ehk enne Euroopa Majandus- ja Rahaliiduga (EMU) ühinemist kasutuselevõtu kohta on seni avaldatud vaid isikute arvamusi, kusjuures ei euro kasutuselevõttu toetav Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt ega ka sellist käiku tauniv rahandusminister Siim Kallas ei ole oma seisukohti tõsisemalt põhjendanud.
  Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna peaspetsialist Ilmar Lepik märkis, et kuigi Euroopa ühisraha kasutuselevõtu ühe positiivsema tulemusena on nimetatud intressitasemete alanemist, on valuutariski osakaal intressis vaid 1--2%, krediidiriski osa seevastu on 3-4% ning viimane ei kao euro kiire kasutuselevõtuga. «Ettevõtete endi risk ei kao kuskile,» lausus Lepik.
  Lepiku sõnul ei ole võimalik hinnata rahvusvaheliste finantsturgude arvamust euro ühepoolse kasutuselevõtu suhtes. Nendepoolne reageering võib olla vabalt ka negatiivne, lausus Lepik.
  Euro ühepoolne kasutuselevõtt ei tähendaks, et Eesti on saavutanud arengus Euroopa Liidu liikmesriikidega samaväärse taseme. Panamal kehtib dollar juba mitmekümnendat aastat, aga riik on ikka endiselt arengumaa, lisas Lepik.
  Lepiku sõnul ei kaotaks euro ennetav kasutuselevõtt peamisi makroriske, ka jääks keskpank ilma viimase instantsi laenamise võimalusest, st majandusolukorra halvenedes muutuks olukord väga komplitseerituks. Samuti tekiks probleeme EMUga tegelikul ühinemisel.
  Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt on euro plussidena nimetanud intressimäärade langust, hindade paremat võrreldavust, intressimäärade stabiliseerumist, Eesti riigile positiivse imago kujundamist ning konkurentsivõime tugevdamist.
  Euroopa Komisjoni hinnangul võib euro kehtestamine Euroopa Liiduga ühinevates riikides enne riikide majanduste täielikku integratsiooni ELi majandusega tekitada neis riikides suuri majanduslikke tagasilööke ning mõjuda halvasti ka eurole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
FEB sai konkurendi ostuks loa
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB sai konkurentsiametilt loa osta taanlastelt samas valdkonnas tegutsev ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB sai konkurentsiametilt loa osta taanlastelt samas valdkonnas tegutsev ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.