• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansapanga kasum oodatust väiksem

  «Hansapanga novembrikuu tulemus oli oodatust 10--15 mln krooni võrra väiksem,» ütles Äripäeva analüütik Toomas Truuverk. Arvestades panga laenuportfelli jõudsat kasvu ja aktsiaturu tõusu novembris, oleks tulemus pidanud keskmise kuukasumi ületama, lisas ta.
  Novembrist kehvem tulemus oli pangal vaid septembri 22,2 mln krooni, mil kanti maha suur osa halbu laene.
  Kuna novembri kasumiaruannet pole, võib oletada, et Hansapank on teinud ka novembris provisjone, rääkis Trigon Capitali peaanalüütik Toomas Reisenbuk.
  Hansapank kuu majandustulemusi ei kommenteeri, lausus panga analüüsiosakonna juhataja Margus Kisel.
  Hansapanga kasuminumber oli ootuspärane, sest bilansivälised tulud on kadunud, lausus Suprema analüütik Paavo Põld.
  Reisenbuki sõnul ei ole Hansapanga kasumiteenimisega midagi lahti, sest keskmine panga kuukasum on ikka endisel 37 mln krooni tasemel.
  See, kas panga ühe kuu kasum on 20, 30 või 40 mln krooni, ei oma tähtsust, oluline on kasumisuutlikkus, ütles Reisenbuk. «Ega kasum õhust ei teki, see on seotud laenudega ja kogu varade struktuuriga,» lausus Reisenbuk.
  Hansapanga laenuportfell on novembris suurenenud 4,6%, 13,7 mld kroonini. Klientide hoiused on suurenenud 0,5 protsenti, 15,1 mld kroonini. Ühispanga laenuportfell kasvas novembris 1,6%, 8,1 mld kroonini.
  Reisenbuk juhtis tähelepanu Hansapanga hoiuste struktuuris toimunud nõudmiseni hoiuste osakaalu suurenemisele, mis tähendab laenuressursi odavnemist.
  Efektiivsusnäitajatelt on Hansapank vaieldamatult turu liider, kinnitas Põld. Omakapitali tootlus ulatub Hansapangal 10 protsendini ehk omakapitali efektiivsuselt ületab Hansapank teisi pankasid kaks korda, märkis ta.
  Põllu sõnul mõjutab börsi elavnemine ainult pankade teenustasudelt saadavat tulu. «Pankadel ei ole enam 1997. aastaga võrreldavat väärtpaberiportfelli ja sellega spekuleerimine on peaaegu olematu,» lausus Põld.
  Ühispank teenis novembris 9,3 mln krooni kasumit ja pank ei ole oluliselt laenuprovisjone suurendanud. Analüütikud on arvamusel, et enne aasta lõppu tuleb seda siiski teha. Teise võimaliku versiooni kohaselt on Ühispank halbu laene igal kuul maha kandnud, mis ongi tagasihoidlike kasuminumbrite põhjus.
  Analüütikute hinnangul pankade kuutulemustel aktsiate hinnale olulist mõju ei tohiks olla, sest konsolideerimata ühe kuu tulemus ei anna objektiivset ülevaadet majandustegevusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.