Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansapanga kasum oodatust väiksem

  «Hansapanga novembrikuu tulemus oli oodatust 10--15 mln krooni võrra väiksem,» ütles Äripäeva analüütik Toomas Truuverk. Arvestades panga laenuportfelli jõudsat kasvu ja aktsiaturu tõusu novembris, oleks tulemus pidanud keskmise kuukasumi ületama, lisas ta.
  Novembrist kehvem tulemus oli pangal vaid septembri 22,2 mln krooni, mil kanti maha suur osa halbu laene.
  Kuna novembri kasumiaruannet pole, võib oletada, et Hansapank on teinud ka novembris provisjone, rääkis Trigon Capitali peaanalüütik Toomas Reisenbuk.
  Hansapank kuu majandustulemusi ei kommenteeri, lausus panga analüüsiosakonna juhataja Margus Kisel.
  Hansapanga kasuminumber oli ootuspärane, sest bilansivälised tulud on kadunud, lausus Suprema analüütik Paavo Põld.
  Reisenbuki sõnul ei ole Hansapanga kasumiteenimisega midagi lahti, sest keskmine panga kuukasum on ikka endisel 37 mln krooni tasemel.
  See, kas panga ühe kuu kasum on 20, 30 või 40 mln krooni, ei oma tähtsust, oluline on kasumisuutlikkus, ütles Reisenbuk. «Ega kasum õhust ei teki, see on seotud laenudega ja kogu varade struktuuriga,» lausus Reisenbuk.
  Hansapanga laenuportfell on novembris suurenenud 4,6%, 13,7 mld kroonini. Klientide hoiused on suurenenud 0,5 protsenti, 15,1 mld kroonini. Ühispanga laenuportfell kasvas novembris 1,6%, 8,1 mld kroonini.
  Reisenbuk juhtis tähelepanu Hansapanga hoiuste struktuuris toimunud nõudmiseni hoiuste osakaalu suurenemisele, mis tähendab laenuressursi odavnemist.
  Efektiivsusnäitajatelt on Hansapank vaieldamatult turu liider, kinnitas Põld. Omakapitali tootlus ulatub Hansapangal 10 protsendini ehk omakapitali efektiivsuselt ületab Hansapank teisi pankasid kaks korda, märkis ta.
  Põllu sõnul mõjutab börsi elavnemine ainult pankade teenustasudelt saadavat tulu. «Pankadel ei ole enam 1997. aastaga võrreldavat väärtpaberiportfelli ja sellega spekuleerimine on peaaegu olematu,» lausus Põld.
  Ühispank teenis novembris 9,3 mln krooni kasumit ja pank ei ole oluliselt laenuprovisjone suurendanud. Analüütikud on arvamusel, et enne aasta lõppu tuleb seda siiski teha. Teise võimaliku versiooni kohaselt on Ühispank halbu laene igal kuul maha kandnud, mis ongi tagasihoidlike kasuminumbrite põhjus.
  Analüütikute hinnangul pankade kuutulemustel aktsiate hinnale olulist mõju ei tohiks olla, sest konsolideerimata ühe kuu tulemus ei anna objektiivset ülevaadet majandustegevusest.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
EfTENi uusima fondi saab turult kätte alla puhasväärtuse
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Olulisemad uudised

Raske aasta laenu-ühistutele: hoiused vähenesid 13%
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.