ÄP fototoimetus • 16. detsember 1999 kell 22:00

Hansapanga aktsia kukkumises süüdi Eesti Pank

Hansapanga analüütik Mart Tõevere ütles, et novembri lõpus kuulus Eesti Pangale 1 086 553 Hansapanga aktsiat ehk 1,38% panga aktsiakapitalist. Tõevere sõnul oli Eesti Panga osalus 14. detsembri seisuga vähenenud 0,94 protsendile ja Eesti Panga arvel oli selle kuupäeva seisuga 736 553 Hansapanga aktsiat.

Andrus Kuusmann ütles, et Eesti Panga strateegiline kava on vähendada osalust kommertspankades. Ta lisas, et kommertspankade aktsiate müük ei ole ajaliselt piiratud.

Möödunud reedest alates müüdi kolme päevaga Tallinna börsi kuus suuremat aktsiapakki, kogumahus 350 000 aktsiat koguväärtusega ca 31--32 mln krooni. Turul arvati, et tehingute taga võivad olla mõned suuremad välisinvestorid, kes aastavahetuse kartuses on hakanud oma positsioone Eesti aktsiates sulgema.

Hansapanga aktsia hind saavutas oma viimase aasta kõrgeima taseme möödunud nädala kolmapäeval ja neljapäeval, kui aktsia hind käis päeva siseselt 97,5 kr tasemel. Eile õhtul sulgus Hansapanga aktsia hind 88,25 kroonil ehk 9,5% nädalatagusest tasemest madalamal. ÄP indeks langes sama perioodiga vaid 1,7%.

Analüütikute sõnul sõltub Hansapanga aktsia edasine liikumine suuresti Eesti Panga käitumisest. Kui osaluse müük börsi kaudu jätkub, on tõenäoline, et aktsia hind kukub veel. Kui müüki niipea ei teostata, on aktsial lühiajaliselt tubli tõusupotentsiaal.

Autor: ÄP

Hetkel kuum