Toomas Truuverk • 19. detsember 1999 kell 22:00

Pühadenädalad toovad turule rahu

Aktsiate hinnad Tallinna börsil viimase kuu kõige madalama päevakäibe juures oluliselt ei muutunud. Liideraktsiate osas võis aga pärast Eesti Panga aktsiamüügi avalikuks tulekut märgata rollide vahetust, kus survest pääsenud Hansapanga aktsia oli põhinimekirja ainus tõusja.

ÄP indeks kaotas reedel 0,4% oma väärtusest ja lõpetas päeva 327,04 punktil. Börsisüsteemi päevakäive küündis tagasihoidliku 7,78 mln kroonini.

Investorite vähese kauplemishuvi taga oli tõenäoliselt ebamäärasus nädalavahetusel Venemaal toimuvate valimiste ees ja teadmatus, millal paiskab Eesti Pank turule oma allesjäänud Hansapanga aktsiad.

Eesti Panga direktor Valdur Laid kinnitab tänases Äripäevas, et Eesti Pank ei ole Hansapanga aktsiaid börsile paisanud. Huvitaval kombel annavad aga ülemöödunud reedel ja möödunud esmaspäeval-teisipäeval börsi vahendusel registreeritud suuremahulised tehingud kokku just 350 000 aktsiat.

Venemaa riigiduuma valimiste mõjud meie aktsiaturule on eeldatavalt küllalt rahulikud. Loomulikult oleks positiivne, kui võimule tuleksid parempoolsed, kuid valimiseelsete rahvaküsitluste järgi jagunevad kohad uues duumas parempoolsete ja vasakpoolsete vahel üsna võrdselt. Seega jääb valitsev koalitsioon nii või teisiti üpris haavatavaks ja väga radikaalseid otsuseid vastu võtma ei hakka.

Venemaa analüütikud arvasid reedel, et valimiste mõju jääb ka sealsel aktsiaturul tagasihoidlikuks. Paljud investorid on arenevad turud enda jaoks selleks aastaks kinni pannud. Arvatakse, et tänasega algavad pühadenädalad jäävad turul üpris vaikseks.

Hetkel kuum