• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Telia ja Telenori liit läks lõhki

  Norra peaminister Kjell Magne Bondevik ja Rootsi peaminister Göran Persson teatasid ühisavalduses, et viimaste kuude arengu tõttu osutus algsete ühinemisplaanide elluviimine võimatuks, mistõttu pooled otsustasid koostöö lõpetada.
  Rootsi kaubandus- ja tööstusminister Björn Rosengren ütles Stockholmis peetud pressikonverentsil, et ühinemise muutis võimatuks kahe valitsuse aktsionärilepingu erinev tõlgendus. Sel põhjusel jäi kumbki pool eri arvamusele mobiiltelefoniüksuse peakorteri paigutamise suhtes -- norralaste arvates pidi see tulema Oslosse ja rootslaste arvates Rootsi Kistasse. Ühendamisplaanid tühistatakse kolme kuni kuue kuu jooksul ning valitsustevahelise kokkuleppe kohaselt ei esita kumbki osapool tulevikus teisele ühinemise katkestamisega seotud kahjunõudeid. Telia hindab oma otsesteks kahjudeks 200-250 miljonit Rootsi krooni.
  Telekommunikatsioonifirmade aastane ühinemisprotsess takerdus Telia ja Telenori juhatuseliikmete lahkarvamuste, poliitilise võimuvõitluse ja erineva rahvusliku ja ärikultuuri taha.
  Suhete katkestamisele eelnes rootslaste ja norralaste äge sõnasõda, milles osalesid nii kahe firma juhid, ministrid kui ka opositsioonipoliitikud. Norra vähemusvalitsuse habras positsioon on veelgi nõrgenenud.
  «Ehkki norralased ja rootslased on sarnase keelega sarnased naabrid, on neis rohkesti erinevusi,» rõhutab Stockholmi ülikooli doktor, ettevõtluskultuuri spetsialist Miriam Salzer-Mörling. «Rootsis on palju egotsentrismi ja oma kultuuri peetakse teiste omast paremaks, mistõttu nõutakse teistelt kohanemist. Firmade ühinemise puhul on see ohtlik mõtteviis,» arvab ta.
  Telia ja Telenori liidu karileminek sunnib neid tõenäoliselt otsima uut partnerit. Telenoril on sidemed Briti British Telecommunicationsiga ja Telia partneriks pakutakse Soome Sonerat. Telia-Telenori asetegevdirektoril Stig-Arne Larssonil oli Sonera esindajatega tipptasemel kohtumisi veel mullu juunis. Väidetavalt oleks Telia nõus eraldama mobiiltelefoniüksuse eraldiseisvaks firmaks ja liitma selle Soneraga. Kuid võimalike partneritena on mainitud ka Deutsche Telekomi ja SBC/Ameritechi, mis juba kontrollib TeleDanmarki.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.